Кучето ви подлудява? Опитайте тези 3 неща още днес!

куче лошо поведение Снимка: iStock

П омощ, кучето ми ме подлудява! Ако ви се е случвало да се чувствате така, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Отглеждането на домашен любимец може да бъде предизвикателство. Без значение от възрастта, породата или размера на домашния ви любимец, винаги ще има ситуации или поведение, които ще ви подлудят! И познайте какво – това е напълно нормално!

Съжителството с куче има своите възходи и падения. И винаги е съпътствано от ситуации, които поставят на изпитание търпението ни. За това е полезно, когато се сблъскате с такива моменти, да имате план за действие.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Предлагаме ви нашите три стратегии какво да направите, когато кучето ви буквално ви подлудява. За да запазите разума и вътрешния си мир!  

Dogsandcats.bg
  • Дайте си малко пространство

Както при много неща в живота, понякога ако непременно се опитате да „оправите“ дадена ситуация в разгара й, вероятно няма да вземете най-добрите и мъдри решения. Гневът, нервите и разочарованието могат да замъглят преценката ви и да ви накарат да направите неща, за които в последствие ще съжалявате. 

Ако домашният ви любимец започва да ви кара да се чувствате прекалено стресирани и усещате как търпението ви се изчерпва, просто отстъпете крачка назад и направете пауза. Вземете си кратка почивка като осигурите известно физическо разстояние между себе си и животното. 

Това може да стане, като поставите кучето си в клетка (макар че е важно да не я използвате само като вид наказание), в друга стая или използвате бебешка врата. Ако трябва, отидете до близкия магазин или слезте за малко пред блока.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Отделянето за няколко минути от кучето може да ви помогне да се успокоите и да преоцените ситуацията без напрежение.

  • Направете нещо забавно

След като сте се успокоили, можете да пристъпите към втората стъпка – ангажирайте се с нещо забавно. Вие познавате домашния си любимец най-добре – разнообразете се с нещо, за което знаете, че ще зарадва питомеца ви, а вас няма да натовари излишно. Може да излезете на разходка, да поиграете на топка или дърпане на въже. Освен че ще ангажира вниманието ви, участието в някоя забавна дейност с четириногия ви другар ще върне доброто ви настроение. И ще ви припомни нагледно, че отглеждането на домашен любимец има безброй положителни аспекти (нещо, което в някои моменти ни убягва!).

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Изгответе план

Това е последната и най-важна стъпка – необходим ви е план как да подобрите поведението на кучето си, което ви докарва до състояние на тиха (или не чак толкова) лудост. 

Ако, например, не сте доволни и се изнервяте, че когато излезете на разходка, животното не спира да дърпа каишката или да лае по други кучета, тогава можете да си направите план за действие срещу това. 

Истината е, че често неглижираме някои „досадни“ навици на домашния си любимец и сме склонни да мислим за тях само когато се случват.

Но фактите са, че няма как да тренирате по посока корекция на нежелано поведение в момента, когато кучето го проявява. Вместо това, необходимо е да отработите ситуациите, които водят до проблемното поведение, преди те действително да се случат. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Така че, ако например, кучето ви винаги лае, когато ви идват гости, не мислете, че можете да го обучите да не го прави в момента, когато някой непознат позвъни на вратата. Вместо това практикувайте с приятел или съсед – нека идва до вратата ви в уговорен час, докато вие сте ангажирани с тренировка в конкретната посока. 

В заключение, всички имаме дни, в които просто се чудим какво не е наред с домашния ни любимец! Въпреки че обичаме кучетата си безкрайно, те могат да правят неща, които ни ядосват, разстройват… като цяло – подлудяват. Така че, когато това се случи, отделете време, за да си поемете дъх, ангажирайте се с нещо забавно и след това изгответе план, който да ви помогне да преодолеете проблемното поведение. Защото, бъдете сигурни, ако оставите нещата така, то ще ви докара до състояние на стрес отново. 

Вижте още:

Как приписването на човешки качества се отразява на връзката с кучето ви

Защо кучето отказва да ходи в определена посока

Как да коригираме нежеланото поведение на кучето

Виж още