Защо кучето отказва да ходи в определена посока

куче разходка Снимка: iStock

Р азходките с кучето ни трябва да са забавни. Двамата с домашния ви любимец се свързвате, вървите със собствено темпо, докато се наслаждавате на чистия въздух, а освен физически, раздвижването ви носи и психическо обогатяване.

Несъмнено тази идилична картина става по-малко приятна, когато четириногият ви другар откаже да ходи в определена посока. Независимо дали седне по средата на разходката, дърпа се или просто отказва да се движи с вас, това поведение на косматия ви другар със сигурност може да съсипе момента.

куче разходкаСнимка: iStock

Защо кучето ви отказва да ходи в определена посока?

Кучетата отказват да ходят в определена посока, най-често, защото им липсва социализация или обучение. Домашният ви любимец може би се разсейва лесно, а не е изключено и да е имал травматично преживяване, което да го изпълва с несигурност и страх, преминавайки покрай определено място. И накрая, четириногият ви спътник може да е уморен, да му е зле или да е болен. 

Dogsandcats.bg
  • Липса на достатъчно социализация

„Социализирането на кученцето ви е един от най-добрите начини да гарантирате, че то ще се превърне в приятелски настроен и уверен възрастен“, коментират от Animal Humane Society. Противно на общоприетото мнение, социализацията на домашния ви любимец не означава, че той ще поздрави всяко четириного или човек, който се изпречи на пътя му. По-скоро акцентът е върху умението на животното да игнорира и да се съсредоточава върху вас всеки път. И да не се разсейва – нещо, което може да го накара да откаже да върви в определена посока.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Пропуски в дресурата

Някои хора го наричат инат, други – липса на послушание. Често обаче отказът на кучето да върви в определена посока се свежда до липса на обучение.

Добрата дресура се простира далеч отвъд това да научите кучето си да седи и да идва по команда. Някои от най-важните инструменти, на които можете да научите питомеца си, са маниери, поведение за контрол на импулсите, ходене на повод и изоставане. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Кучето ви е разсеяно

Когато извеждате кучето си на разходка, то дърпа ли се много? Гледа ли зад вас и отказва ли да се движи в определена посока? Ако всичко това ви звучи познато, то на питомеца ви може би не само му липсва достатъчно социализация и обучение, но и е невероятно разсеян. 

куче разходкаСнимка: iStock

Основните разсейващи фактори за домашните любимци, включват: други хора и кучета, както и животни като катерици, котки и птици, коли, велосипедисти или мотоцикледисти, миризми като боклук или урина, следи от изпражнения, оставени от други четириноги, както и странни звуци.

  • Кучето ви е нервно

Някои кучета отказват да ходят в определена посока, защото се страхуват от нещо. Сред признаците, че косматият ви другар е обезпокоен и нещо го тревожи, са замръзване, навеждане на тялото, прибиране на опашката зад задните крака, „китово око“, прозяване и облизване на устни, задъхване и лигавене, опити за избяга и да се скрие, треперене и накрая – неспособност да се съсредоточи и да ви послуша.

Когато едно куче е стресирано, за него ще бъде много трудно да се фокусира и то вероятно ще откаже да върви по посока на това, което го плаши.

  • Кучето ви е уморено

Кучета, които не се нуждаят от много упражнения, малки кученца или възрастни четириноги могат да откажат да се движат в определена посока не защото са упорити, а защото вероятно са уморени и готови да се приберат у дома.

куче разходкаСнимка: iStock

Ежедневните упражнения са изключително важни за умственото обогатяване, здравето на ставите и предотвратяване на състояния като диабет и затлъстяване. Но не всяко куче има нужда да се разхожда с часове. При кутретата трябва да се подходи внимателно с натоварването, докато скелетната им система приключи развитието си. Застаряващите домашни любимци, които страдат от артрит пък, може да се нуждаят от повече сън и да се изморяват по-бързо. А в горещо време дори най-енергийните кучета ще се изморят. 

В заключение, независимо дали имате високоенергийна или нискоенергийна порода куче, упражненията и физическата активност са важна част от това да се уверите, че най-добрият ви другар ще е в оптимално добро здраве. Да, със сигурност не е приятно, когато животното откаже да върви в определена посока. И макар да е лесно да квалифицираме питомеца си като упорит, вероятно самите ние носим вина за това му поведение. С недостатъчна социализация, липса на обучение или лесно разсейване. Уважаването на страховете на кучето ви и избягването на неудобни ситуации ще помогне за изграждането на доверие и увереност у питомеца ви. Особено, когато откаже да ходи в определена посока, водено от страх. А и лакомствата също помагат!

куче разходка тъмноСнимка: iStock

И накрая, понякога няма нищо лошо да оставите кучето си да води по време на разходка. Да поспре и да подуши там, където иска – това носи не само психическо обогатяване, но и облекчава стреса. 

Вижте още: 

5 съвета при социализиране на малкото кученце

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

 

 

Виж още