Как да коригираме нежеланото поведение на кучето

куче лошо Снимка: iStock

Д а имате куче не означава само, че имате до себе си сладък и пухкав най-добър приятел. Значи също и, че когато четириногото показва нежелано поведение, от вас зависи да се справите с него. 

Кучетата скачат, лаят, дъвчат и правят всякакви неща, които могат да се сметнат, в най-добрия случай, за леко дразнещи. Замислете се за момент – не бихте ли искали да имате дисциплинирано куче, което разбира какво да прави и какво – не? Не звучи ли чудесно да можете да разчитате, че животното няма да действа по начин, по който не очаквате от него? 

куче лошоСнимка: iStock

Това е мястото, където в действието влизат подготовката и обучението на домашния ви любимец – като част от отговорностите, свързани с това, че сте собственик на четириного.

Dogsandcats.bg

Необходими са обучение и последователност

Преди да започнете да се карате на кучето си, че е направило нещо лошо, поспрете за момент и се запитайте: Обучили ли сте животното? Знае ли то основни команди като „седни“, „долу“ и „стой“? Ако отговорът ви е отрицателен, то вече знаете откъде да започнете. И въпреки че тренирането на тези команди може да изглежда далечно свързано с лошото поведение при домашните любимци, това всъщност е най-ефективният начин да ги обусловите. 

куче лошоСнимка: iStock

Дресурата на вашето куче внушава дисциплина и му помага да разбере какво се счита за добро поведение. Това също укрепва връзката с домашния ви любимец и го кара да ви има повече доверие. 

Ключът е да поддържате тренировките постоянни, така че в крайна сметка тези команди да станат втора природа за животното. И то да изпълнява каквото се иска от него, без значение колко разсейваща е средата наоколо. 

Превенцията е по-добра от лечението

Един от най-добрите начини да се уверите, че кучето ви няма да се държи лошо, е да премахнете всички тригери или предмети, които могат да отключат подобно поведение на първо място. Вашето куче обича да дъвче обувки? Скрийте ги. Домашният любимец има склонност да съсипва растенията ви? Сложете ограда или дръжте саксиите на недостъпно място.

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Погледнете нещата така – по-лесно е да устоите на вкусна, нездравословна храна, когато не е около вас, нали? Или казано с други думи – ако питомецът ви не вижда нищо, което може да унищожи, то няма откъде да му дойдат подобни идеи, нали? Далеч от очите, далеч от ума.

Положителното подсилване е ключово

Вместо да се опитвате да научите кучето си какво не бива да прави, насочете го какво е правилно. Ако домашният ви любимец върви точно до вас, вместо да дърпа каишката, наградете го. Ако животното седи, вместо да скача върху гостите ви, наградете го. Положителното подсилване допринася много за това как четириногото ще разбере какво трябва да прави.

куче дресураСнимка: iStock

Ако изберете отрицателно подсилване, като например да ударите или да крещите на кучето си, за него ще бъде трудно да разбере какво е направило погрешно. Наказанието само ще го разтревожи и е възможно да се разбунтува. 

Резюме: Вашите усилия ще си заслужават!

Може да се притеснявате, че е необходимо да отделите време за дисциплиниране и обучение на кучето си. Но не бихте ли предпочели да имате добре възпитан домашен любимец, който нямате проблем да оставите без надзор, вместо такъв, за когото да се притеснявате постоянно? Да, дресурата действително отнема време, изисква последователност и понякога не е лека, но накрая ще си заслужава! 

куче дресураСнимка: iStock

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

Виж още