Любопитни факти за Малтийската болонка, които може би не знаете

Малтийска болонка Снимка: iStock

М алтийската болонка е една от най-старите и очарователни породи кучета. Умни, меки и пухкави, не е чудно защо тези дребни симпатяги стават все по-популярни домашни любимци. Ако мислите да добавите Малтийска болонка към семейството си, добре е да сте сигурни, че сте готови за тази стъпка. Ето няколко неща, които трябва да знаете за тази очарователна порода.

Малтийска болонкаСнимка: iStock

  • Малтийските болонки са социални кученца, което ги прави добри семейни другари

Малтийските болонки са изключително социални и обичат да са около своите стопани. Те искрено се наслаждават на общуването си с хората и създават силни връзки със семейството си. Известни със своята привързана природа, тези мъници обичат да са център на внимание. Нещо повече, дружелюбното им, гальовно и нежно поведение се разпростира и към непознати, както и към други домашни любимци. Въпреки това, техният социален характер също означава, че могат да страдат от безпокойство при раздяла, така че са подходящи за домакинства, където през повечето време има някой. 

Малтийска болонкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Тази малка порода кучета има древна и кралска история

Произхождащи от средиземноморския остров Малта, тези кученца са редом до хората от хиляди години, като в миналото са били верни спътници на кралски особи и благородници. Изображения на Малтийските болонки са открити върху керамика и други произведения на изкуството от Древна Гърция и Египет. 

  • Те са идеални другари за път

Малтийските болонки са с идеални размери и темперамент за живот в движение. С тегло между четири до седем килограма, те са лесни за пренасяне. Този компактен размер ги прави идеални за живот в апартамент и е съвсем лесно да ги вземете със себе си на приключение – независимо дали става въпрос за пътуване с кола или самолет. 

Малтийска болонкаСнимка: iStock

Въпреки размера си, Малтийските болонки са изненадващо здрави и енергични. В резултат на това те са фантастични домашни любимци както за тихи дейности на закрито, така и за активни игри в близкия парк.

  • Те са хипоалергенни и изискват специални груминг грижи

Една от най-привлекателните характеристики на болонките е тяхната хипоалергенна козина. Тези кученца линеят малко поради специфичната структура на козината им. Това ги прави отличен избор за хора с алергии. Козината им е мека и копринена – често сравнявана с човешка коса при допир, и изисква редовно подстригване, за да изглежда добре. Въпреки че се нуждаят от специфични груминг грижи, много стопани на Малтийски болонки смятат, че си струва усилието да имат такъв домашен любимец. Плюс – луксозните им палта могат да бъдат оформени по различни начини, добавяйки допълнително очарование на излъчването им! 

Малтийска болонкаСнимка: iStock

  • На моменти може да са прекомерно вокални

Малтийските болонки са известни с това, че са доста вокални, като често използват лая си, за да общуват със стопаните си. Въпреки че малкият им размер може да предполага по-тихо поведение, тези дребосъци нямат никакви притеснения да изявят присъствието си. Независимо дали ви предупреждават за посетител на вратата или изразяват вълнение по време на игра, болонките сякаш винаги имат какво да кажат! Въпреки понякога гръмогласния им характер, вокализациите им често са симпатични и просто още един начин, по който те изразяват своята игрива и жизнена личност.

Малтийска болонкаСнимка: iStock

  • Често ги определят като прилепчиви

Често наричат Малтийските болонки „велкро кучета“ поради силната им привързаност към стопаните. Те обичат да са около своите човеци – независимо дали работите, почивате или спите, вашата болонка със сигурност ще е до вас. Нуждата им от компания ги прави страхотни домашни любимци и идеални за хора, които имат възможност да прекарват много време с тях. Така че, ако търсите лоялен и отдаден спътник, Малтийската болонка може да е точното куче за вас!

малтийска болонкаСнимка: iStock

 

Виж още