Малтийска болонка

Малтийска болонка Снимка: Istock

Други имена

Maltese, Bichon Maltiase

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

20 см. 25 см.

Тегло

3 - 4 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Малта

История

Малтийската болонка, известна още като Малтезе, логично произлиза от малката островна държава Малта. Историята й започва преди векове, още по времето на египетския фараон Рамзес II, в чиято гробница са открити статуетки на подобни кученца. В Древна Гърция, Китай и Англия тези красиви декоративни любимци се радвали на голяма обич, били на почит, а нерядко – разменяни като дипломатически подарък или за фина коприна. 

Малтийската болонка се отличава по дългата си, права козина. Любимо куче на не една знатна особа, смята се, че шотландската кралица Мария Стюарт била сред страстните любителки на породата, а английската кралица Виктория била толкова привързана към своята Малтийска болонка, че дори настоявала четириногото да я придружи на екзекуцията й.

Външен вид

Дребно, сравнително късокрако кученце със снежнобяла, права и дълга (над 20 см) козина. Мъжките представители на породата достигат до едва 25 см височина и тегло от около 4 кг. Тялото на тези кучета е леко удължено, носът – черен, очите – големи и кръгли, тъмни на цвят. Ушите са с триъгълна форма, леко повдигнати. Опашката е разположена високо, в основата си дебела, към края става по-тънка. Крайниците са с фини мускули, красиво оформени. Осанката е горда – Малтийската болонка винаги носи главата си гордо вдигната!

Козината е чисто бяла, допустими леки кремави оцветявания по гърба. По стандарт тя трябва да е абсолютно права.

Dogsandcats.bg

Характер

Малтийската болонка е приятелски настроено, сладко и миловидно куче, което силно се привързва към стопаните и семейството си. То няма нищо против да пътува, без проблем се побира в дамска чанта и би била доволна, ако а носите със себе си през целия ден. 

Любопитно, ентусиазирано и темпераментно, това малко кученце приема ролята си на „пазач“ на дома много сериозно и, макар че не може да причини особена вреда на натрапниците, всяко позвъняване на вратата или далечен шум винаги съпровожда с продължителен лай. Представителите на породата трудно понасят самотата, оставени цял ден без компания, те могат да лаят с часове по вратата, „викайки“ собственика си. 

Много умни и схватливи кученца, Малтийските болонки се поддават сравнително лесно на обучение, а при повече търпение можете да ги научите дори на по-сложни трикове. По време на тренировките е необходимо да подходите с твърдост, но никога физическа сила или наказания. Често се случва дресурата да няма необходимия успех, защото, дори отказала да изпълни дадена команда, болонката е толкова сладка и миловидна, че просто сърце не ви дава да й се скарате. По този начин кучето става разглезено, прави каквото си иска и често не слуша дори за елементарни неща. Никога не повишавайте тон или на наказвайте Малтийската болонка – те приемат много тежко всяка промяна в тембъра ви и жестоко ще се засегнат от грубо отношение.

Здраве

Сред най-често срещаните заболявания, от които страдат Малтийските болонки, са хипогликемия, хидроцефалия, различни видове дерматити, проблеми със ставите, хронична болест на сърцето, проблеми със стомаха, крипторхизъм, глаукома, прогресивна атрофия на ретината. Тези кученца имат и наследствена предразположеност към слепота, глухота и запушване на сълзните канали.

Грижа

Малтийската болонка е куче, което най-добре се чувства в апартамент. Тя няма нужда от дълги разходки или особена физическа активност – достатъчно е да я извеждате два пъти на ден, за не повече от половин час. Тези кученца лесно могат да бъдат научени да използват котешка тоалетна, за това са подходящи и за по-възрастни и трудно подвижни хора. Послушни и внимателни, те са чудесно първо куче за малко дете, подходящи са и за по-малки жилища и студиа.

Основната грижа, която ще полагате като собственици на такова куче, е свързана с козината му. Тя изисква доста поддръжка, трябва да се разресва всеки ден, за да не се сплъсти. Някои хора предпочитат да подстригват тези кученца късо, за да си спестят грижите около козината им, но това неминуемо влияе на външния вид на животното.

Козината на Малтийската болонка е хипоалергична и не се скубе, за това е предпочитана от хора със склонност към алергии. Класически тя стои разделена на път в центъра на гърба на кучето и плавно се спуска до пода. За да се постигне този „водопаден“ ефект обаче, ви трябват някои приспособления като гребен (за предпочитане метален или от естествени материали), с който да оформите прическата на любимеца си. Често можете да видите представителите на породата с панделки или ластичета на главата – по този начин се открива погледа на животното. На всеки две-три седмици трябва да подкъсявате и косъмчетата, които растат между ноктите на кучето. Редовно проверявайте и при нужда – почиствайте около очите, тъй като се образуват тъмни петна, причинени от сълзенето на очите. Малтийската болонка няма проблем с къпането, тъй като няма долен слой козина. През летните дни можете да го правите веднъж на 3-4 дни, а през останалото време – не по-рядко от веднъж на 10 дни.

През зимните месеци не забравяйте да облечете топла дрешка на кучето при излизане навън. При дъжд – задължително дъждобран. На пазара се предлагат дори специални малки ботушки за лапичките на това мъниче.

Хранене

Най-добре е да храните Малтийската болонка с висококачествена кучешка храна, премиум клас, за да се сигурни, че кученцето ще получи всички витамини и минерали, от които се нуждае. Можете да разнообразявате менюто й с различни натурални продукти, сред които телешко, пуешко или пилешко месо, твърдо сварени яйца, зеленчуци, плодове и млечни продукти. Въздържайте се да давате на тези мъници кокали, солени и сладки храни, прекалено студено или горещо.

Деца и домашни любимци

Малтийската болонка не се препоръчва за семейства с твърде малки деца. В игрите си те могат да наранят кучето. С вече по-големи хлапета тези четириноги се разбират далеч по-добре, препоръчват се и за самотни възрастни хора – чудесна компания и приятелче са им. С други кучета и котки съжителстват добре при условие, че са израснали заедно. 

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още