Могат ли кучетата да бъдат нахапани от дървеници?

куче дървеници Снимка: iStock

К огато става дума за досадни същества, които се настаняват неканени в дома ни и нарушават спокойните ни нощи, то дървениците са начело на списъка. Тези кръвосмучещи паразити, известни с научното наименование Cimex lectularius, за съжаление, са често срещани. И докато ние, хората, сме добре запознати с дискомфорта и видимите знаци, причинени от техните ухапвания, чудили ли сте се дали и домашните ни любимци са податливи на заразяване с дървеници?

Могат ли кучетата да хванат дървеници?

Да, не е невъзможно косматият ви другар да се сдобие с дървеници, пишат от AnimalWised. Макар че ги свързваме предимно с хората, всъщност това са опортюнистични паразити, които могат да заразят и други животни, включително кучета. 

куче дървенициСнимка: iStock

Дървениците са привлечени от топлината и въглеродния диоксид, които се отделят от хората и животните по време на сън. Това прави и четириногите податливи на ухапвания, особено ако подремват на леглото до вас. 

Dogsandcats.bg

Характерно за Cimex lectularius е, че това е нощно насекомо, което търси подслон и скривалище през деня, а се храни от домакините си през нощта. За разлика от кърлежите, например, които се прикрепят към кучетата за продължителни периоди. Процесът на хранене при дървениците обикновено продължава между 5 до 10 минути, след което паразитът се откача и се връща в скривалището си. 

куче дървенициСнимка: iStock

Въпреки че могат да бъдат нахапани от дървеници, важно е да отбележим, че кучетата не са предпочитан или идеален гостоприемник за тези паразити. Обилните косми и по-твърда кожа на четириногите затрудняват насекомите при храненето. Въпреки това, при по-тежка зараза, дървениците могат да прибягнат и до атака по кучетата, ако наблизо няма други източници на храна за тях. 

Ако подозирате, че кучето ви е било ухапано от дървеници (самите вие сте и сте установили нашествие в дома си), важно е да вземете незабавни мерки. 

Как можем да разберем дали кучето ни има дървеници?

Когато дървениците хапят, те инжектират слюнка с анестетични и антикоагулантни свойства, което прави ухапванията им като цяло безболезнени. Симптомите при кучетата варират от едно на друго – при някои те могат да са съвсем леки, докато при други – да има по-забележими реакции. 

куче дървенициСнимка: iStock

Някои от общите признаци, които показват, че кучето ви е било нахапано от дървеници, включват:

  • Сърбеж и дразнене

Ухапванията от дървеници обикновено причиняват сърбеж и дразнене – както при хората, така и при животните. Може да забележите, че питомецът ви се чеше, хапе или облизва прекомерно засегнатите области. 

куче сърбежСнимка: iStock

  • Зачервяване и подуване

Ухапванията от дървеници могат да причинят зачервяване и локализиран оток по кожата на кучето. Засегнатата област може да изглежда възпалена и леко повдигната. 

  • Кожни лезии

Ухапванията от дървеници могат да доведат до поява на малки, повдигнати подутини или ранички по кожата на кучето. Тези лезии могат да бъдат групирани заедно или да се появят като отделни следи от ухапване. 

куче сърбежСнимка: iStock

  • Косопад или плешиви петна

В някои случаи силното чесане и дразнене от ухапванията може да доведе до загуба на косми или образуване на плешиви петна

  • Безпокойство и дискомфорт

Кучета, ухапани от дървеници, могат да проявят безпокойство, дискомфорт или признаци на възбуда. Може да имат затруднения със съня или невъзможност да си намерят място.

куче сърбежСнимка: iStock

  • Вторични кожни инфекции

Интензивното драскане и самонараняване в следствие на ухапванията могат да създадат отворени рани по кожата, което прави четириногите по-податливи на вторични бактериални инфекции. 

Тъй като гореизброените симптоми могат да са показателни и за други кожни заболявания или алергии, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар за точна диагноза, ако подозирате, че питомецът ви е ухапан от дървеници.

Вижте още: 

7 места, където редовно да проверявате кучето си за кърлежи

Може ли кучето ни да хване бълхи през зимата

Виж още