Може ли кучето ни да хване бълхи през зимата

куче бълхи Снимка: iStock

Д а сме стопани на домашен любимец безспорно е едно от най-невероятните, стоплящи и възнаграждаващи преживявания на света. Кучетата постепенно се превръщат в скъпи членове на семейството ни и ние създаваме трайна връзка с косматите си другари. 

Споделянето на дома ни с куче обаче, носи и голяма отговорност. От намирането на идеалния ветеринарен лекар до поддържането на здравословно тегло на четириногия ни другар – вашият питомец зависи от вас за всичко, включително и да го предпазите от паразити.

куче бълхиСнимка: iStock

С настъпването на по-хладното време и предстоящата зима, голяма част от стопаните на домашни любимци се чудят „Може ли кучето ми да хване бълхи през зимата?“. Ето и всичко, което трябва да знаете по този въпрос – за да осигурите най-добрата възможна защита на косматия си другар. 

Dogsandcats.bg

Могат ли домашните ни любимци да се сдобият с бълхи през зимата?

Много насекоми спят зимен сън, когато температурата навън започне да се понижава. За съжаление, стопаните на кучета трябва да знаят, че едни от най-досадните вредители – бълхите, са целогодишно неудобство за косматите ни другари. Но все пак имаме за вас и една добра новина: През зимните месеци като цяло шансът домашният ви любимец да се зарази с тях е по-малък, тъй като поради ниските температури те не подскачат толкова активно на открито.

куче бълхиСнимка: iStock

Недостатъкът на по-малкото бълхи на открито обаче, е възможността те да са се установили на закрито в опит да избягат от студа. За това,

ако искате да сте сигурни, че домашният ви любимец ще бъде защитен от досадните паразити през цялата година, ще трябва да продължите не само с редовното му външно обезпаразитяване, но и с поддържане на дома си „негостоприемен“ за кръвосмучещите насекоми. 

Почистете дома си старателно

Ако подозирате, че кучето ви е ухапано от бълхи, ще трябва да почистите с прахосмукачка подовете, като обърнете голямо внимание на всички пукнатини, където паразитите могат да се скрият. Изперете всяко спално бельо, завеси, килими, одеяла, меки играчки и леглото на домашния си любимец, за да елиминирате бълхите и техните яйца. 

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още: Какво да правим ако кучето ни има бълхи

Изкъпете и обезпаразитете кучето си

След като приключите с дома си, идва ред на почистването и на домашния ви любимец. Изкъпете кучето с шампоан против паразити и топла вода, като го разресвате старателно с гребен срещу бълхи, за да премахнете всички останали в козината му вредители. Посещение при ветеринарния ви лекар за професионално обезпаразитяване е идеален вариант, но ако нямате възможност, можете да закупите и локално средство от близкия зоомагазин. 

куче бълхиСнимка: iStock

Не мислете, че всичко е приключило

За съжаление, бълхите имат сложен жизнен цикъл и са изключително издръжливи паразити, което ги прави трудни за убиване с един замах.

Вижте още: Защо е трудно да се отървем от бълхите при кучето

Най-вероятно ще се наложи да третирате двора и дома си многократно, както и да не спирате да почиствате старателно къщата си всяка седмица. Тъй като, както сами ще се уверите, може да се окаже истинско предизвикателство да се отървете от бълхите, веднъж настанили се в дома ви. 

Ако дори една какавида оцелее, тя може да зарази отново всичко в къщата ви, щом се излюпи. Не забравяйте да изхвърлите и всички торбички от прахосмукачката, използвани през периода за активно заразяване, тъй като паразитите могат да оцелеят и вътре в тях.

куче бълхиСнимка: iStock

Трябва ли да обезпаразитяваме кучето си през зимата?

Често срещано схващане е, че можем да спрем да третираме кучето си срещу бълхи през зимните месеци. За съжаление, тези упорити вредители могат да издържат на температури до под 0 градуса по Целзий до пет дни, което им дава достатъчно време да се настанят в дома ви и да се отнесат към семейството ви като към бюфет, от който могат да похапват винаги, когато пожелаят. 

Целогодишното обезпаразитяване и профилактика срещу бълхите са от съществено значение, за да запазите дома си защитен и чист от вредители.

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още: Как да защитим кучето си от бълхи

Бълхите не само оставят сърбящи, дразнещи ухапвания, но също така са известни носители на патогени, които могат да причинят редица заболявания при хората. Като добавка идва и факта, че една женска може да снесе над 2000 яйца през целия си живот. И докато бълхите са по-малко активни през по-студените месеци, това не бива да ви заблуждава – тези упорити паразити не умират през зимата. 

За това – продължете с обезпаразитяването на домашния си любимец през цялата година, поддържайте дома си чист, а ако смятате, че не можете да се справите със заразата – не се колебайте да се свържете с професионалисти.

 

Виж още