Могат ли кучетата да ядат целина

куче целина Снимка: iStock

М акар да знаем, че не трябва, но на всеки се случва да даде на кучето си храна от масата. Толкова е трудно да устоим на тези умоляващи очи, които се взират в нас, докато се храним! Ако сте сред любителите на здравословното хранене, то може би обичате да похапвате целина. А чудите ли се дали тя е безопасна за консумация и от домашните ни любимци?

Могат ли кучетата да ядат целина?

Да, кучетата могат да ядат целина. Всъщност,

тя е начело в списъка със здравословни лакомства за кучета и може да бъде полезна за косматия ви другар, но е умерени количества. 

Dogsandcats.bg

Целината е богата на фибри, витамини, минерали и е с ниско съдържание на калории. Тъй като в нея се съдържа много вода, тя помага и за добрата хидратация. А като бонус, изглежда, че вкусът й допада на повечето четириноги. Вероятно, защото хрупка! 

куче целинаСнимка: iStock

Целината: нискокалорично лакомство

Търговските лакомства за кучета могат да бъдат с високо съдържание на калории, съдържат пълнители или химически консерванти. Целината, от друга страна, не съдържа подобни вещества. 

Можете да я предложите на питомеца си, като я нарежете на пръчици като хапки. Тъй като е хрупкава и има високо съдържание на вода, целината стимулира производството на слюнка в устата на кучето ви. Тя помага за отмиване на бактериите и плаката, които водят до лош дъх. 

куче целинаСнимка: iStock

Целината е отличен избор и за кучета с наднормено тегло или затлъстяване. Тя е и с ниско съдържание на холестерол и мазнини, съдържа и следните витамини:

  • Витамин А: Важен за поддържане на зрението, полезен за кожата, мускулите и нервната система на кучето ви.
  • Витамин К: Поддържа здрави костите, помага за правилното съсирване на кръвта.
  • Витамин В: Тази група витамини включва фолат и тиамин, които помагат при храносмилането и освобождаването на енергия. 

Освен витамини, целината съдържа и важни минерали като калий, калций, цинк, желязо и магнезий.

Потенциални рискове от консумацията на целина при кучетата

  • Опасност от задавяне

Храненето на кучета с цели пръчки целина не се препоръчва поради рисковете от задавяне. Този зеленчук е труден за дъвчене поради влакнестата си консистенция. По-добре е да нарежете целината на хапки, които животното може да сдъвче спокойно. 

куче целинаСнимка: iStock

  • Високо съдържание на натрий

Целината съдържа относително високо количества натрий, така че е важно да давате този зеленчук на кучето си в малки количества. Твърде много натрий в диетата на питомеца ви може да повлияе на бъбречната функция и да повиши кръвното налягане. 

  • Разстроен стомах

Поради високото си съдържание на фибри, яденето на твърде много целина може да причини храносмилателни проблеми при вашето куче, включително диария, газове или повръщане. Най-добре е да предложите само няколко хапки целина на вашето куче, за да сте на сигурно място.

  • Пестициди

Листата от целина могат да съдържат пестициди, така че е добре да избягвате да ги предлагате на кучето си, освен ако първо не ги измиете старателно. Или изберете органична целина, отгледана без вредни химикали. 

куче целинаСнимка: iStock

Колко целина мога да дам на кучето си?

Вашето куче може да хапва целина като лека закуска, лакомство или като част от основното си меню. Но това, че четириногото обича целина не означава, че може да яде неограничено количество. Умереността е ключът при успешното въвеждане на всяка нова храна при четириногите ни другари. 

Вижте още: 

Защо кучетата имат лош дъх

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

Виж още