Могат ли кучетата да ядат хот-дог?

куче хотдог Снимка: iStock

С ъбиранията с приятели, независимо дали са през лятото, есента или зимата, често включват барбекю. Има нещо безкрайно уютно, сплотяващо и повдигащо настроението около това да вземете хамбургери, хот-дози и други лакомства, които да изпечете заедно с близките и семейството си. 

кучеСнимка: iStock

Има един член на домакинството ви обаче, за когото тези събирания са безкрайно вълнуващи. Или по-скоро – възможността, която му предоставят да хапне нещо извън обичайното му меню. Ще го забележите търпеливо чакащ шанса си да се наслади на някое местно лакомство. А може и вече да е фокусирал поглед върху „най-слабото звено“ в компанията ви – онзи човек, който никога не успява да устои докрай на умоляващия поглед на кучето ви. Познахме, нали?

Преди да отделите една хапка от апетитния си хот-дог обаче, замислете се – добре ли е за домашните ни любимци да го хапват?

Dogsandcats.bg

куче хотдогСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат хот-дог?

Технически да, кучетата могат да хапнат хот-дог, но това не означава, че не необходимо. Въпреки че нито наденичката, нито хляба, приготвени на скара или барбекю са токсични или вредни за четириногите ни другари, те не са подходящо допълнение към менюто им, коментира д-р Дейвид Литълджон, ветеринарен консултант с над 26-годишен опит. 

Месните продукти, които се използват в хот-дозите, са с високо съдържание на мазнини и натрий, а консумацията им в големи количества може да доведе до стомашно-чревно разстройство и дори – панкреатит при четириногите. 

Хот-догътът е високо калорична храна (между 100-150 калории), така че честото му споделяне с косматия ви другар може да доведе и до наднормено тегло. Като вземете предвид, че едно възрастно куче с размерите на Чихуахуа, например, се нуждае само от между 225 до 250 калории на ден, то бързата сметка показва, че ако прекалява с хот-дозите, то бързо ще затлъстее. 

куче хотдогСнимка: iStock

За какво да внимаваме, ако искаме да почерпим кучето с хот-дог?

Според д-р Литълджон някои видове хот-дог са по-лоши и опасни за домашните ни любимци от други. Това се отнася най-вече за тези, в чието съдържание има чесън или лук. Избягвайте месни продукти с твърде много подправки или аромати, следете и дали в съдържанието има посочено, че има изкуствени оцветители или консерванти. Освен това, категорично се откажете от кетчупа и горчицата. 

Какви са алтернативите на хот-дог, които мога да дам на кучето си?

Ако искате да включите домашния си любимец към забавата, то обезкостеното пилешко или пуешко месо са далеч по-добър (и по-малко мазен) вариант. Пилешки гърди без кости и кожа, смляно пуешко или говеждо месо – всичко това са възможни алтернативи, които са далеч по-лесно смилаеми от стомаха на кучето ви. 

куче хотдогСнимка: iStock

Зеленчуци на скара, отново – без допълнително овкусяване, също са добър вариант. Заложете на чушки – червени или зелени или моркови.

Какво да направим ако кучето ни е изяло нечий хот-дог без да го видим?

Нека бъдем реалисти – голяма част от домашните любимци с радост се промъкват покрай масата и дебнат подходящ момент, когато собственикът им не гледа, за да се почерпят с нещо вкусно. Ако това се е случило и с вашето куче – не се паникьосвайте! Хот-дозите не са токсична храна, за това и при случайна консумация не биха навредили на четириногия ви другар. Не е изключено обаче, животното да получи стомашно разстройство, повръщане или диария. Дискомфортът му най-вероятно ще премине в рамките на 24 часа, като през това време се уверете, че кучето разполага с достъп до прясна вода и следете за забележими промени в поведението.

И така, могат ли кучетата да ядат хот-дог? Консенсусът е предпазливо „да“. С уточнението, че това се случва рядко и не е основна част от диетата им. 

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

 

 

 

Виж още