Могат ли кучетата да ядат ягоди?

куче ягода Снимка: iStock

В кусни, апетитни, питателни и любима закуска в топлите дни, ягодите са един от най-обичаните плодове за нас, хората. Ако и вие сте сред почитателите им (също като нас!) и имате домашен любимец, за когото подозирате, че също може да ги хареса, то вероятно се чудите: „Могат ли кучетата да хапват ягоди?“

Имаме добра новина за вас – кучетата също като нас могат да се насладят на сладкия вкус на ягодите! Подобно на други плодове и зеленчуци, те са богати на витамини и хранителни вещества, което ги превръща в здравословно лакомство за домашния ви любимец. Особено ако сте в настроение да го почерпите с нещо различно от обичайното му меню!

куче ягодаСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат ягоди?

Да, ягодите са напълно безопасни за кучетата. Въпреки това, само защото домашният ви любимец може да ги яде, това не означава непременно, че трябва да прекалявате с количествата. В идеалния случай – подхождайте към ягодите като към лакомство, което да споделяте с косматия си другар от време на време. 

Dogsandcats.bg

Полезни ли са ягодите за кучетата?

Ягодите, подобно на останалите горски плодове, съдържат много витамини и минерали. Това включва витамин С, манган, фолат (витамин В9) и калий. Ягодите съдържат и антиоксиданти, фибри и специален ензим, за който е установено, че помага за избелване на зъбите. Те са с ниско съдържание на калории, натрий и мазнини. Има обаче и едно но – ягодите съдържат захар.

куче ягодаСнимка: iStock

За това не се препоръчват за ежедневна консумация, а по-скоро като лакомство, на което питомецът ви може да се наслади от време на време. 

Как безопасно да дадем ягоди на кучето си?

Дори и домашният ви любимец да е достатъчно голям, за да се справи с цяла ягода, обикновено това не се препоръчва. Най-малкото – за животното ще е много по-лесно, ако я нарежете предварително. Това е задължително при по-малките кучета, както и при кутретата.

куче ягодаСнимка: iStock

Можете да нарежете ягодата на тънки филийки, на кубчета или да я намачкате на каша. А за по-горещите дни – замразените плодчета са чудесно разхлаждащо лакомство! Като алтернатива можете да ги смесите с други подходящи за кучета плодове (банан, манго, диня), за да направите смути.

Наблюдение и реакция

Алергията към ягоди при кучетата е доста рядка, но винаги има шанс домашният ви любимец да прояви реакция към плодовете. Ако забележите, че след като сте го почерпили с ягода, животното киха, кашля, има затруднено дишане, повишена температура или подуване на която и да е част от тялото, заведете го за преглед при ветеринарния ви лекар.

Вижте още:

Aнтиоксидантите и приложението им в храните за кучета

10 изненадващи суперхрани за вашето куче

 

Виж още