Aнтиоксидантите и приложението им в храните за кучета

храна за кучета Снимка: iStock

П ричината, поради която храната на домашния ви любимец може да остане на рафта на магазина с дни, а след това – да престои още известно време в килера или хладилника ви, се дължи на факта, че е консервирана с помощта на антиоксиданти и други необходими съставки, наречени консерванти. 

Антиоксидантите са вещества, които осигуряват ползи за здравето на кучето ви. Тяхната роля е да предпазват съставките на храната му от разваляне (окисляване). Те са много важни, за да поддържате вкуса на яденето на домашния си любимец и той да успее да извлече от него всички полезни вещества.

кучешка хранаСнимка: iStock

Окислението е процес, който се случва, когато храните са изложени на кислород. Естествено, с течение на времето, той причинява разграждането на полезните вещества и мазнините в тях. Така се стига до обезцветяването и гранясването им. 

Dogsandcats.bg

Антиоксидантът действа, за да блокира или забавя скоростта, с която кислородът причинява щети на храната. Тези вещества се добавят към различни продукти по време на обработката им, за да се удължи срокът им на годност.

В храната за домашни любимци, употребата на антиоксиданти зависи от някои фактори и условия. Като цяло, те работят по-успешно ако се добавят в началото на производствения процес. Друго, което следва да се има предвид, е комбинацията от антиоксиданти, използвани във формулата. 

котка и кучешка хранаСнимка: iStock

Специфични видове и определени количества от тях работят по-добре заедно, отколкото други.

Какво правят антиоксидантите?

Има много ползи за здравето на домашните ни любимци, осигурени от антиоксидантите – освен запазването на храната годна за консумация. Те предпазват клетките на тялото от увреждане и укрепват имунната система на кучето. 

Всеки ден организмът на косматия ви приятел е изложен на разрушителното въздействие на свободните радикали, които се образуват, когато част от клетките са увредени поради ефектите на окисляването. Тези свободни радикали са нестабилни и могат да причинят по-нататъшно увреждане на клетките, ако не бъдат проверени и ограничени. 

храна за кучетаСнимка: iStock

Това е мястото, където антиоксидантите влизат в действие като забавят увреждането, причинено от свободните радикали и така предотвратяват последвалото увреждане на клетките. Те позволяват на имунната система на животното да функционира без чужда намеса. Тази защита е важна за предотвратяване на развитието или влошаването на сериозни здравословни проблеми.

При по-млади четириноги антиоксидантите осигуряват тласък на развиващата се имунна система, пред ваксинацията да започне да бъде ефективна. А при по-възрастните – окислителното увреждане на клетките в мозъка и органите може да бъде забавено, осигурявайки на животното по-дълъг и здравословен живот. 

Откъде идват антиоксидантите?

Има два основни вида антиоксиданти, които обикновено се използват в храните за кучета – естествени и синтетични.

храна за кучетаСнимка: iStock

Естествените антиоксиданти включват витамините С, Е, лимонена киселина, както и някои билки като розмарин. Витамин С кучето може да приема от обикновени плодове и зеленчуци като червени боровинки, ябълки или домати. Витамин Е обикновено се съдържа в повечето формули храна за домашни любимци, а източник на лимонената киселина са различните цитруси като портокали, лимони и лайм. 

Често срещаните синтетични антиоксиданти (тези, създадени в лаборатория), които можете да откриете ако се вгледате в етикета на опаковката с кучешка храна, включват ВНА, ВНТ и етоксихин. 

BHA и BHT са химически подобни на витамин Е и често се използват в комбинация в храни за кучета, защото работят добре заедно. И двете са много стабилни и издръжливи при високи температури. 

Етоксихинът (Ethoxyquin) е бил спорен за употеба в миналото, но в момента е разрешен в храните за домашни любимци – задължително обаче, при много ниски нива, които се считат за безопасни. Този антиоксидант е много ефективен и стабилен по време на обработка, има и отлични консервиращи свойства.

Избор на храна за кучето ни

Ако сканирате набързо списъка със съставките, съдържащи се в храната на домашния ви любимец, имайте предвид, че компаниите са длъжни да изброят антиоксидантите и техните общи имена. Също така – ще видите и обозначение, че дадената съставка се използва като консервант. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Въпреки че естествените антиоксиданти могат да се считат за „по-здравословни), трябва да знаете, че те не са толкова издръжливи, колкото синтетичните. За това храните за кучета, в чиято формула присъстват естествени консерванти, имат по-кратък срок на годност, отколкото тези, приготвени с комбинация от естествени и синтетични антиоксиданти. 

Независимо на каква храна се спрете, не забравяйте да проверите датата на опаковката – дори при ганулите и дрождите. Съхранявайте ги на хладно и сухо място – за предпочитане в херметически затворен контейнер, далеч от светлина. 

Веднъж отворена, храна, консервирана само с естествени антиоксиданти, ще загуби своята свежест по-рано – така че можете да я разделите в по-малки опаковки.

 

Вижте още: 

Вредна ли е котешката храна за кучето

Как правилно да сменим храната на кучето си

 

 

Виж още