Могат ли кучетата да ядат киноа

куче яде Снимка: iStock

К иноата е изключително здравословна храна за нас, хората. Тя е пълна с протеини, калций и други хранителни вещества, а популярността й през последните години бележи завиден връх. Дали обаче е подходяща за консумация и от домашните ни любимци? 

Отговорът като цяло е да. Ядливите семенца всъщност дори са една от съставките в някои висококачествени сухи храни за кучета. Силният им хранителен профил ги прави здравословна алтернатива на царевицата, зърнените храни като пшеница и соя, както и на всички нишестета, които често се използват при приготвянето на гранули.

куче хранаСнимка: iStock

Съществува известна загриженост, че вид химикал, който се съдържа единствено в киноата, може да бъде вреден за четириногите. 

Dogsandcats.bg

киноаСнимка: iStock

Растението киноа произвежда сапонин, за да се предпази от насекоми, и се предполага, че това вещество може да причини дразнене на червата както на хората, така и на кучетата. Въпреки това, количеството сапонин в киноата обикновено е твърде малко, за да създаде каквито и да е било здравословни проблеми. Възможно е, разбира се, храносмилателната система на питомеца ви да е по-чувствителна към сапонин, но тези случаи са доста редки. Ако това все пак ви тревожи – мийте добре киноата, преди да я сготвите, това би трябвало да премахне по-голямата част от този химикал. 

киноаСнимка: iStock

Как да въведем киноата в менюто на кучето 

Ако домашният ви любимец никога не е ял киноа, започнете, като му дадете малко количество, което смесите с обичайната му храна. Макар да е изцяло здравословен продукт, някои кучета може да имат затруднения при храносмилането й. В случай, че животното получи диария, запек или повръщане след консумация на киноа, въздържайте се да я добавяте към съдържанието на паничката му отново. 

Никога не давайте киноа на домашния си любимец директно от чинията си. Голяма част от съставките, които използваме при приготвянето й, като сол, чесън и лук, могат да са токсични за четириногия ни другар.

За да улесните храносмилането на кучето, винаги му предлагайте сготвена киноа, без добавяне на подправки. 

куче хранаСнимка: iStock

Въпреки че киноата е сред безопасните за консумация от кучета човешки храни обаче, винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да въведете нещо ново в менюто на вашето куче.

Вижте още: 

Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

5 лесни начина да подобрите диетата на кучето си

 

Виж още