Могат ли кучетата да ядат краставици? Дори с кората?

куче краставица Снимка: iStock

А ко кучето ви гледа с умоляващ поглед всеки път, когато правите салата, то може би сте се замисляли – дали не можете да споделите с него някоя от съставките, които обичайно слагате в нея? Като краставици, например?

Добрата новина е, че краставицата е една от най-добрите закуски, които можете да включите в диетата на домашния си любимец. Тя е с много ниско съдържание на калории, с висок процент вода и е богата на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. 

куче краставицаСнимка: iStock

Има ли ползи за здравето на кучетата от консумацията на краставици?

Да, при това много! Благодарение на високото съдържание на вода, достатъчно е само да си хапваме по малко краставица, за да си набавим здравословна хидратация всеки ден. В допълнение към това, тя е пълни с електролити, които са идеални за домашни любимци, които спортуват активно. Краставицата е богата на витамините К, С и D, калций и магнезий. 

Dogsandcats.bg

куче краставицаСнимка: iStock

Краставицата е известна и със съдържанието на кукурбитацин, който може да помогне за спиране на възпроизводството на причиняващи рак клетки в тялото. Според последно проучване, това вещество, което се съдържа концентрирано в кората й, регулира освобождаването на инсулин. Което, от своя страна, може да контролира и дори – да предотврати диабета. 

куче краставицаСнимка: iStock

И не на последно място – краставиците са с много ниско съдържание на калории. Така че, ако искате да почерпите косматия си другар с няколко парченца и той няма проблеми с храносмилането, давайте смело! Със сигурност няма защо да се притеснявате да споделите малко от това страхотно, здравословно лакомство.

Има ли рискове кучето ми да хапва краставици?

Основният риск е свързан със задавяне – ако давате на кучето си твърде големи парчета краставица, например. Някои четириноги могат да срещнат трудности с храносмилането на кората на краставицата. За това винаги я режете на парченца с размер на хапка (приблизително големи колкото любимото му лакомство). В случай, че кората е проблем – просто обелете краставицата, преди да я предложите на вашия четириног приятел. 

куче краставицаСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат краставицата с кората?

Да, кучетата могат да ядат корите и обелките на краставицата, но всяко животно е индивидуално за себе си. Храносмилателната система на някои четириноги може да има проблеми с разграждането или усвояването на твърдата обвивка, тъй като тя е много богата на фибри.

куче краставицаСнимка: iStock

Въпреки това, кората на краставицата е мястото, където се намират почти всичките й хранителни ползи. Така че – дори е желателно да я оставите непокътната, ако смятате да я споделяте с домашния си любимец. 

Как да включим краставицата в диетата на кучето си?

Най-добрият и безопасен начин да почерпите кучето си с краставица или да я добавите като елемент от добре балансираната му диета, е да я нарежете на малки парченца. Помнете, че въвеждането на всеки нов продукт в менюто на питомеца ви трябва да става бавно и внимателно, като краставицата и другите плодове или зеленчуци не са изключение. 

Колко краставица е здравословно да споделим с кучето си?

Американският киноложки клуб препоръчва краставицата да съставлява не повече от 10% от ежедневното меню на косматия ви другар. Най-добре е тя да се предлага главно като лека закуска. 

Краставицата е отлична опция за здравословно лакомство, пълно с витамини, минерали и фитонутриенти. Тя е и една от най-добрите нискокалорични закуски, които можете да предложите на своя кучешки спътник.

Вижте още: 

Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

10 изненадващи суперхрани за вашето куче

Виж още