Могат ли кучетата да ядат портокали?

куче портокали Снимка: iStock

С наближаването на Коледа всяка година на масата ни изникват купи с плодове, основните от които са мандарини, банани или портокали. Улисани в празнично настроение, няма как да не се запитаме – можем ли да споделим малко от тези вкусове и с домашния си любимец. Имаме добри новини за вас! Портокалите, подобно на другите цитрусови плодове, са безопасни за хапване от кучетата.

Има различни видове портокали, които можем да открием на пазара. Преди да дадете на домашния си любимец някой от плодовете обаче, задължително е да ги обелите, премахнете семките и кората, а най-добре – и да нарежете на по-малки парченца. Като количество: две-три парченца би трябвало да са достатъчно.

куче портокалиСнимка: iStock

Внимавайте с портокаловите кори

Правилото тук е съвсем просто – ние не ядем кожата, значи и кучетата ни не трябва да я консумират. Портокаловите кори могат да съдържат значително по-високи нива на пестициди, отколкото вътрешността на тези плодове. За това, винаги ги белете – точно, както бихте направили и за себе си. 

Dogsandcats.bg

Портокалов сок

Ако сте като нас, то сигурно обичате малко портокалов сок със закуската си. Могат ли и кучетата да му се насладят? Да, но не се препоръчва. Въпреки че фрешът от портокал е чудесен източник на витамин С, той съдържа и много захар, която не е добра за четириногите ни другари.

куче портокалиСнимка: iStock

Мандарини

Подобно на портокаловия сок, мандарините са цитрусови плодове, богати на витамин С, калий и други полезни хранителни вещества. Въпреки това, те също са с високо съдържание на естествени захари, така че ако искате да почерпите с тях домашния си любимец, бъдете умерени в количествата.

Препоръки за безопасно споделяне на портокали

Малко вероятно е кучето ви да се задави с портокал, но това не значи, че е невъзможно. За да сте спокойни и да се насладите на вкусните късчета Коледа, предлагаме ви няколко съвета за безопасност.

  • Никога не давайте на кучето си цял портокал, дори обелен;
  • Избягвайте да го храните, докато е превъзбудено или скача наоколо;
  • Отстранете кората и жилавите бели части от портокала, преди да го нарежете на по-дребно;

куче портокалиСнимка: iStock

Вижте още:

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

Можем ли да даваме на кучето си ядки

 

Виж още