Могат ли кучетата да ядат пържено пиле?

куче пиле Снимка: iStock

О бичате ли хрупкаво, сочно и крехко пържено пиле? Една от любимите храни на мнозина, само при мисълта за аромата, която се носи от него, на някои хора им потичат лигите! 

Произхождащо от южните щати на Америка в средата на 1800 г., това изкусително, почти пристрастяващо ястие е пълно с вкус и е предпочитано за неделни вечери, пикници и специални поводи. Освен това е натоварено с мазнини, сол, подправки и доста солидно количество калории, което го прави крайно неподходяща храна за домашни любимци. 

И тъй като знаем, че може да е изкушаващо да споделите няколко хапки от пърженото си пиле с кучето, предлагаме ви заедно да разгледаме защо е далеч по-добра идея да му приготвите порция меки пилешки гърди без кост и кожа. 

куче пилеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво представлява пърженото пиле?

Мнозина смятат пържените пилешки бутчета за една от най-вкусните храни на земята. Има семейни рецепти, които се предават между поколенията, но какво всъщност представлява пърженото пиле? 

Може би ще ви изненадаме, но това наглед просто ястие, има богата история, датираща от Средновековието, когато шотландците започнали да пържат пиле в мазнина, но без тесто или каквито и да е било добавки. Именно шотландските емигранти са тези, които донасят своите рецепти в Америка, където ястието става основно, по-късно – подобрено с емблематично тесто и подправки, въведени от афро-американците, които го пържат в палмово масло.

Пърженото пиле, каквото го познаваме ние, е ястие, съставено от парчета пиле с кости и кожа, които са предварително мариновани, а след това – покрити с малко брашно, след което потопени в мляко или яйца и накрая – изпържени на тиган в олио, фритюрник или тенджера под налягане.

куче пилеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат пържено пиле?

Не е добра идея да давате на домашния си любимец пържено пиле. Като цяло, пържените храни са лош избор за лакомство за куче, дори и да черпите с тях питомеца си от време на време. Да, факт е, че пилешкото месо присъства в голяма част от храните за кучета, били те консервирани, гранули и паучове, но е добре да пропуснете пържената му версия. Поне що се отнася до менюто на косматия ви другар.

Да, пилето е здравословен източник на протеини, но когато е мариновано с подправки, които не са подходящи за домашни любимци (като чесън и лук), а след това – изпържено в обилно количество мазнина, то се превръща в потенциално бедствие за стомаха за животното.

Какви са рисковете при хранене на кучета с пържено пиле?

Кучетата с наднормено тегло на са щастливи, нито се радват на дълголетие. И това е само една от причините да не храните домашния си любимец с пържено пиле. Пълно с мазнини, консумирано редовно, това ястие ще помогне за натрупване на излишни килограми. А със затлъстяването идват и заболявания като панкреатит, който е и честа причина за диабет при четириногите.

Специалисти от Американския киноложки клуб предупреждават, че: „Точно, както мазните и пържени храни не са полезни за хората, те са още по-лоши за домашните ни любимци“. Освен това: 

  • Мазните, пържени и солени храни излагат кучето ви на риск от сърдечни заболявания.
  • Подправки като лук и чесън, които често се използват в пърженото пиле, са токсични за четириногите.
  • Костите лесно се чупят и раздробяват, което създава потенциална опасност от задавяне, надраскване или пробиване на хранопровода или запушване на червата.

Как да даваме безопасно пилешко на кучето си?

Следващият път, когато се наслаждавате на порция вкусно пържено пиле и вашето куче ви хвърли „онзи поглед“, не се поддавайте. Ако сърце не ви дава да не почерпите с нещо питомеца си, докато самите вие се храните, по-добре заложете на кучешко лакомство или подгответе предварително няколко пилешки гърди без кости и кожа, които да имате под ръка за подобен повод. 

куче пилеСнимка: iStock

Друг здравословен вариант е да сварите пиле, което да разделите на порции и да смесвате с обичайното меню на животното. 

Вижте още: 

Защо кучетата ядат неща от земята

Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

Виж още