Могат ли кучетата да ядат репички

куче репички Снимка: iStock

А ко кучето ви заема стратегическа позиция винаги, когато започвате да режете салата за вечеря (всъщност, нека си го признаем – още щом влезете в кухнята!), то може би сте се замисляли кои зеленчуци е безопасно да споделите с домашния си любимец? И дали, например, репичките не са една от възможните алтернативи? 

Могат ли кучетата да ядат репички?

Краткият отговор е да, за четириногите е безопасно да хапват репички. Всъщност, има някои ползи за здравето на косматите ни другари, които този зеленчук осигурява. Те са пълни с фибри, витамин С и калий. Въпреки това обаче, основното тук е контрол на порциите. 

Репичките имат груба текстура, така че когато дадете малко на кучето си, има вероятност дъвчейки ги, това да помогне за премахване на плаката и почистване на зъбите на животното. 

куче репичкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Съществуват ли рискове от консумацията на репички при кучетата?

Има няколко различни вида репички, но нито един от тях не е токсичен за кучетата. Има обаче някои потенциални странични ефекти, свързани с консумацията им при четириногите ни другари. Някои кучета могат да получат газове или да изпитат стомашно-чревно разстройство поради високото съдържание на фибри в тези зеленчуци.

Репичките имат уникален вкус и няма гаранция, че домашният ви любимец ще ги хареса. Ако изглежда, че четириногото действително се интересува и му допада вкуса им, добра идея е да започнете да добавяте малко количество. Постепенно увеличете до репичка, две, за да видите как ще се отрази на животното. 

Как безопасно да дадем репички на кучето си?

куче репичкиСнимка: iStock

Можете да включите репичките в диетата на кучето си по няколко различни начина. Ето някои от нашите любими начини:

  • Нарежете репичките на малки парченца и ги смесете с обичайните гранули на кучето си.
  • Нарежете ги на тънки, лесни за консумация парчета и ги замразете. Така домашният ви любимец ще разполага с освежаващо лакомство за горещите летни дни.
  • Давайте пресни и сурови репички на четириногия си другар като лакомство или междинна закуска. Отново – не прекалявайте, защото животното може да изпита проблеми с храносмилането.

В заключение, репичките могат да бъдат страхотна и здравословна закуска за домашния ви любимец. Не бива обаче да прекалявате с количествата, тъй като прекомерната им консумация може да причини стомашни стомашни проблеми и неразположения. 

 

 

Виж още