Могат ли кучетата да ядат тофу?

тофу Снимка: iStock

Т офуто е пълноценен веган протеин, произвеждан от соеви зърна. Освен че лесно приема вкуса на различните съставки в дадено ястие, то е идеална добавка към менюто на всеки любител на по-различните рецепти. Но могат ли четириногите да хапват тофу?

тофуСнимка: iStock

Д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар към Американския киноложки клуб, коментира, че „тофу може да се дава в малки или умерени количества като междинна закуска“. Тофу е здравословна храна, която поддържа бъбречната функция и се грижи за здравето на сърцето. В него се съдържат и изофлавони, които могат да помогнат за понижаване на холестерола.

„Кучетата могат да ядат тофу в умерени количества, тъй като то не е токсично за тях, но и не съдържа достатъчно протеин, за да запълни изцяло хранителните им нужди“, обяснява д-р Клайн. Специалистът е категоричен – не бива да използвате растителен протеин като основна съставка в диетата на домашния си любимец. 

Dogsandcats.bg

„За основното меню на кучето следвайте указанията на ветеринарния си лекар или изберете сами търговска храна, която съдържа достатъчно животински протеин за доброто здраве на питомеца ви“, коментира още д-р Клайн.

куче проси хранаСнимка: iStock

Как е най-добре да включим тофу в менюто на кучето си?

Добре е тофуто да е сготвено, преди да го споделите с домашния си любимец. Избягвайте употребата на сосове и подправки, съдържащи съставки, които са токсични за кучетата, като лук и чесън, например. 

Възможни рискове от храненето на вашето куче с тофу

  • Соеви алергии

Ако домашният ви любимец има алергия към соя или друг вид хранителна чувствителност към тази съставка, то трябва да избягвате да му давате и тофу. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Подуване

Консумацията на големи количества соя може да доведе до стомашно-чревно разстройство и дискомфорт за кучетата. Тофуто има и високо съдържание на силикат, което може да доведе до по-голяма вероятност животното да развие камъни в бъбреците. В допълнение, коментира д-р Клайн, „важно е да знаете, че много кучета имат затруднения с обработката на тофу и в резултат на това произвеждат много газове“.

Също така е уместно да вземете предвид потенциалното хормонално въздействие от храненето на вашето куче с тофу. Д-р Клайн обяснява, че соята съдържа фитоестрогени. Според проучванията, ако се приема в големи количества, соята може да повлияе на хормоналния баланс на мъжкото куче. За това – ключът е в умереността. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето ми яде само, когато съм вкъщи

Могат ли кучетата да ядат маслини?

Виж още