Страдат ли кучетата от сезонни алергии?

куче алергия Снимка: iStock

П осрещате настъпването на пролетта със смесени чувства, защото то винаги е съпътствано от кихане и подсмърчане? Не сте сами – по последни данни, повече от 25 процента от възрастните хора в САЩ страдат от сезонни алергии. 

Естествено, може би се чудите дали те могат да засегнат и домашните ни любимци? И ако е така, изпитват ли четириногите същите симптоми като хората? Нека разберем заедно.

Могат ли кучетата да имат сезонни алергии?

Да, кучетата могат да страдат от сезонни алергии, пишат от Американския киноложки клуб. Всъщност, те са сравнително чести при четириногите ни другари, но не причиняват същите симптоми, коментира д-р Емили Свинярски, главен медицински директор на PAWS Chicago. „Основната разлика между кучетата и хората е, че при четириногите сезонните алергии обикновено се проявяват чрез кожни и ушни заболявания“, допълва още специалистът. 

куче алергияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че всяко куче може да изпита сезонна алергия, те са по-чести при определени породи. Шар Пей, Голдън ретривър, Далматинец, Боксер, Бостън териер, Лабрадор, Лхаса Апсо, Шотландски териер, Ши Тцу и Западнохайлендски бял териер са сред четириногите, които се отбелязват като по-податливи на развитие на сезонни алергии 

Какво причинява сезонните алергии при кучетата?

Сезонните алергии при кучетата могат да бъдат предизвикани от широк спектър от дразнители, включително „различни видове полени, прах, трева – общо взето всичко, към което и хората сме алергични“, обяснява д-р Свинярски. Домашните ни любимци могат да бъдат алергични и към бълхи, които са по-активни през пролетта и лятото, точно, когато растенията започват да цъфтят.

куче алергияСнимка: iStock

Сезонните алергии най-често се проявяват като дразнене на кожата и ушите при кучетата. 

Симптомите, че кучето ви има сезонна алергия 

Както вече споменахме, основните признаци, че кучето ви страда от сезонна алергия, се проявяват по кожата и ушите му. Възможните симптоми включват: 

  • Сърбеж
  • Зачервяване
  • Загуба на козина
  • Драскотини
  • Секреция (показва инфекция)
  • Червени и/или груби подутини
  • Инфекция на ухото/ушите
  • Лоша миризма и секреция от ушите
  • Отривисто и често клатене на главата

Симптомите на алергията, несвързани с ушите, могат да се появят навсякъде по тялото на животното, но е по-вероятно да ги забележите в областите, където козината е по-тънка, като например корема.

куче алергияСнимка: iStock

И въпреки че кихането не е в списъка на често срещаните симптоми на алергия при кучетата, не бива да го изключваме напълно. „Това не означава, че не може да има ясно течение от носа поради сезонна алергия, но то не е често срещан симптом“, коментира д-р Свинярски. 

Диагностициране на сезонните алергии при кучетата

Бързаме да направим едно уточнение -  предполагаемите алергии не изискват непременно да скочите на мига в колата и да закарате кучето си на ветеринарен лекар. Ако домашният ви любимец има някои от горните симптоми, но изглежда добре, можете да го наблюдавате у дома, за да видите дали те няма да преминат от само себе си. Ако обаче животното се чеше толкова силно, че си образува само рани, постоянно тръска главата си или търка уши в пода, то е добре да се насочите към кабинета на специалиста. След като прегледа домашния ви любимец, ветеринарният лекар ще се опита да определи отключващия фактор за алергията.

куче алергияСнимка: iStock

Как да лекуваме сезонните алергии при кучетата

Има няколко начина да облекчите симптоматиката при куче със сезонна алергия, които е вероятно ветеринарят да ви препоръча. 

Медицинските шампоани са вариант, ако алергенът полепва по козината на животното. Можете да опитате и добавки с Омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че оказват положителен ефект при четириноги със симптоми на алергия.

Ако кучето ви действително изпитва голям дискомфорт, специалистът може да препоръча прилагане на антихистамини. Въпреки че са ефективни, отнема известно време на този тип медикаменти, за да започнат да действат. За това няма да видите пълния им ефект, докато кучето ви не ги приема поне в продължение на месец.

куче алергияСнимка: iStock

Внимание: Никога не давайте на кучето си ново лекарство или добавка, без преди това да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Можем ли да предотвратим сезонните алергии при кучето си?

Въпреки че е невъзможно да предпазите домашния си любимец от всички възможни алергични тригери, има някои начини за смекчаване на симптомите. Например, ако питомецът ви е алергичен към прах или полени, може да помогне да почиствате дома си по-често. Помислете и за закукупване на пречиствател за въздух или високоефективни въздушни филтри.

Най-добрият курс на действие е да работите с ветеринарния си лекар, за да намерите най-добрия вариант за лечение и контрол на алергията на домашния си любимец. Това може да е комбинация от лекарства, допълнителна грижа или добавки. Понякога намирането на решение изисква опити и грешки.

куче алергияСнимка: iStock

Вижте още:

Кои са най-често срещаните кожни проблеми при кучетата

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

Виж още