Могат ли кучетата да пият мляко

куче Снимка: iStock

С викнали сме да мислим, че котката е домашният любимец, който обича да пие мляко.   Какво обаче да кажем за кучетата?

Могат ли кучетата да пият мляко?

Макар да няма прост отговор – да или не, има някои насоки, които могат да са полезни и които да имате предвид, ако сте решили да включите мляко в менюто на любимеца си. 

Повечето кучета могат да пият краве или козе мляко - в умерени количества. Някои четириноги обаче, може да са алергични или да имат непоносимост към лактоза. При тях – задължително е този продукт да се избягва.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Може ли кучето да пие друго освен вода

Кога кучетата могат да пият мляко?

Млякото съдържа лактоза – вещество, чието разграждане изисква ензим, нарече лактаза. Малките кученца обикновено имат от този ензим в изобилие, тъй като той се използва за усвояване на майчиното мляко по време на периода на кърмене. Не същото се отнася обаче за козето и кравето мляко, което може да бъде трудно да храносмилане. 

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да станат нетолерантни към лактоза?

След като малките биват отбити от майката, организмът им започва да произвежда по-малко ензими, които да разграждат лактозата. С времето те могат да развият и непоносимост към нея. 

Куче, което има непоносимост към лактоза може да изпитва лек стомашно-чревен дистрес, докато пие мляко. В някои случаи обаче, четириногото може да развие и по-тежки клинични признаци.

Млякото и млечните продукти са често срещана причина за хранителни алергии при домашните любимци. Това състояние се характеризира с дразнене, зачервяване на кожата, сърбеж и стомашно-чревно разстройство като повръщане и диария.

кучеСнимка: iStock

Какво ще се случи, ако кучето ви пие мляко?

За възрастните кучета, при които няма изобилие от ензима лактаза, който разгражда захарите в млякото, може да е по-трудно да го усвоят. Поради този дефицит поглъщането на млечни продукти може да доведе до разстройство на стомашно-чревния тракт, включително – диария и повръщане.

Освен това – пълномасленото мляко и някои продукти, съдържащи лактоза, могат да съдържат твърде много мазнини. А това може да доведе до диария и повръщане. Някои четириноги могат да развият потенциални по-сериозни заболявания като панкреатит.

Какво да направите, ако кучето ви е пило мляко

Въпреки че облизването на фунийката от сладоледа ви (от време на време) или последната глътка мляко, останала на дъното на чашата ви, няма да навреди драстично на кучето ви, ако то не е алергично, по-добре е да избягвате да му давате по-големи количества мляко и млечни продукти. 

кучеСнимка: iStock

Разстройството на стомашно-чревния такт обикновено се появява в рамките на 12 часа след консумацията на мляко. Така че – ако вашият домашен любимец случайно е консумирал от него, следете за признаци на коремен дистрес или дискомфорт – включително повръщане и/или диария.

 

Вижте още:

Безопасно ли е да даваме на кучето кашкавал

10 храни, които можем да споделим с кучето си

Виж още