Могат ли кучетата да получат хемороиди?

куче изхождане Снимка: iStock

К учетата могат да имат проблеми с ануса и ректума точно, както хората. Ще познаете по това, че може да видите домашния си любимец да търка или влачи дупето си по килима, както и да се напряга при изхождане. 

Дали обаче се касае за хемороиди или нещо друго се случва под опашката на косматия ви другар? Ето какво да търсите и какво да направите, ако домашният ви любимец има проблеми в тази деликатна зона.

Могат ли кучетата да получат хемороиди?

При хората хемороидите представляват подути и раздразнени вени в долната част на ректума и ануса. Те са причинени от допълнителен натиск върху вените в тази област, най-често резултат от хроничен запек. Хемороидите при хората могат да бъдат болезнени, сърбящи и да доведат до кървави изпражнения.

куче изхожданеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки това д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар към Американския киноложки клуб споделя, че кучетата няма как да получат хемороиди. Това е така, защото при четириногите няма допълнителен натиск върху съответните вени. Техически погледнато, пояснява специалистът, при кучетата няма как да се получат хемороиди, защото тялото и стомашно-чревната система са хоризонтални, а не вертикални, което води до по-малък натиск върху кръвоносните съдове в ректума и ануса.

Проблеми със задните части при кучетата

Ако кучешките хемороиди не са проблемът, може би се питате какво може да не е наред с дупето на вашия домашен любимец? Има няколко възможности:

 • Ректални или анални полипи

Тези малки израстъци допълнителна тъкан са необичайни и обикновено – доброкачествени (неракови), но колкото по-голям е полипът, толкова по-голям е шансът да бъде раков. 

 • Ректални или анални тумори

Те също могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени (ракови). Лечението включва операция за отстраняване на израстъците, която ще бъде най-ефективна, ако туморите все още не са се разпространили по други части на тялото на животното. 

куче изхожданеСнимка: iStock

 • Перианални фистули

Това са хронични ранички с лоша миризма, намиращи се във вътрешната страна на ануса. Състоянието се наблюдава по-често при Немски овчарки, навършили поне 7 години.

 • Перианална херния

Това е херния (вътрешен орган, преминел през слаба област в тъканта или мускула) в близост до ануса и изглежда като подуване отдолу и отстрани. Някои породи, включително Бостън териер, Боксер, Дакел и Пекинез са по-предразположени от други.

 • Пролапс на ректума

Това е рядко състояние, при което част от ректума излиза от ануса. Обикновено се среща при млади кучета, които редовно трябва да се напрягат, за да се изходят или имат сериозна диария.

Проблеми с аналните жлези при кучетата

Най-честият проблем, свързан със задните части при кучетата, включва техните анални жлези. Това са две торбички с овална форма, намиращи се от двете страни на ануса на животното, които приличат малко на ароматните жлези при скунксовете. Те произвеждат течност със силна миризма, подобна на тази от развалена риба. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Кучетата не могат да пръскат течност от аналните си жлези, вместо това те обикновено се изцеждат, когато те се изхождат, придавайки уникален аромат на изпражненията им. Специфичната миризма може да се изпусне от аналните жлези на четириногите и, когато са тревожни или уплашени. 

Вижте още: Проблеми с аналните жлези при кучетата

Проблемите с аналните жлези често се причиняват от неспособността на кучето да изстиска торбичките си по време на дефекация. Това може да се дължи на хронични меки изпражнения или лош мускулен тонус при четириноги с наднормено тегло. Алергии, липса на достатъчно фибри в менюто или дерматит също могат да допринесат за проблеми с аналните сакчета.

За да се облекчи натрупването на течност, някои кучета се нуждаят от ръчно изпразване на аналните им жлези. Ние ви съветваме обаче, да не опитвате това сами у дома, без предварително да сте получили инструкции от ветеринарния си лекар. Ако не се направи правилно или ако жлезата е запушена, това може да нанесе повече вреди, отколкото ползи.

куче изхожданеСнимка: iStock

Кои са знаците, че кучето ви има проблеми в областта на задните си части?

При толкова много потенциални проблеми е важно да знаете за какво да следите. Бъдете нащрек за следното:

 • Прекомерно чесане или близане на ануса: Всички четириноги се почистват сами, но всяко прекомерно внимание може да значи, че нещо не е наред. 
 • Влачене на дупето по земята: Кучетата правят това, за да облекчат сърбежа или болките си в аналната област
 • Подуване, възпаление или зачервяване около ануса
 • Болка при изхождане, гной или кръв в изпражненията
 • Проблеми с изхождането
 • Задържане на опашката в необичайна позиция

Ако забележите някое от гореизброените, д-р Клайн съветва внимателно да погледнете дали има замърсени остатъци, които лесно могат да бъдат избърсани или измити. След това можете да наложите топъл компрес, докато се свържете с ветеринарен лекар за оценка на ситуацията. Никакви манипулации или лекарства не бива да се прилагат без консултация със специалист.

Виж още