Могат ли кучетата да са алергични към глутен

куче алергия Снимка: iStock

З наем, че всеки собственик на домашен любимец изпитва огромна обич и привързаност към питомеца си. И не би звучало никак преувеличено да кажем, че всички искаме най-доброто за животното, включително – да му осигуряваме най-подходящата храна спрямо индивидуалните му нужди. 

И тъй като все по-често се натъкваме на определения като „без добавка на глутен“, гордо присъстващи на опаковката на различни продукти, решихме да хвърлим малко светлина върху въпроса – възможно ли е кучетата да имат глутенова непоносимост?

куче алергияСнимка: iStock

Какво е глутен?

Глутенът е общо наименование на протеините, намиращи се в пшеница, ръж, ечемик и тритикале. Той действа като свързващ агент, който изгражда формата на храните и най-често се свързва с автоимунното заболяване целиакия.

Dogsandcats.bg

Когато хора, които имат целиакия ядат глутен, тялото им започва имунен отговор, който може да увреди тънките черва. За това и болните трябва да бъдат изключително внимателни и да не ядат глутен, за да могат да управляват правилно състоянието си. 

В страни от това медицинско състояние, много хора могат да имат чувствителност към глутен, което включва симптоми като подуване на корема, диария и лошо храносмилане при консумация на продукти, съдържащи този протеин.

куче алергияСнимка: iStock

Могат ли кучетата да са чувствителни към глутен?

Може да забележите, че има много марки храни за домашни любимци, които предлагат опции „без добавка на зърно и/или глутен“. За това и съвсем логично е да си зададем въпроса – възможно ли е косматите ни другари да имат алергия към глутен?

Краткият отговор на този въпрос е да, въпреки че този вид алергии са изключително рядко явление при кучетата. Всъщност, едва две са породите – Ирландски вълкодав и Бордър териер, за които се знае, че може би имат подобна предразположеност. 

За това, ако домашният ви любимец има проблеми с корема, на първо време помислете за други хранителни непоносимости, преди да посочите глутена като основен виновник.

куче алергияСнимка: iStock

Хранителна алергия срещу хранителна чувствителност при кучета

Хранителната чувствителност и хранителната алергия не са едно и също нещо, макар че не е необичайно да се бъркат – какво от собствениците на четириноги, така и от ветеринарните лекари. 

Най-общо и без да се впускаме в излишни подробности, важно е да знаете, че истинската хранителна алергия предизвиква бърз имунологичен отговор, най-често – повръщане, диария, уртикария или подуване. От друга страна, хранителната чувствителност не е имунологичен отговор и обикновено се появява в рамките на ден след поглъщането на дадения продукт. 

Честите признаци на хранителна чувствителност включват диария, сърбеж по кожата и хронични ушни инфекции.

куче алергияСнимка: iStock

Често срещани хранителни алергии при кучетата

Докато глутенът и зърнените храни се смятат за необичайни причини за хранителни алергии при кучетата, вярвате или не, много домашни любимци имат непоносимост към животински протеини. Най-често срещаните хранителни алергени при кучетата (а и при котките) са пилешкото, говеждото, млечните продукти и яйцата. 

Случаите, при които едно куче е алергично към глутен, са много редки, но това не означава непременно, че вашият домашен любимец не може да има друг тип непоносимост или чувствителност към определени храни. 

куче алергияСнимка: iStock

Няма нужда да купувате продукти, които са без глутен, освен ако вашият ветеринарен лекар не ви е инструктирал да го направите по конкретна причина. Знаем добре, че не е необичайно да се притеснявате какво има в купичката на кучето ви, но ако имате каквито и да е било подозрения, че косматият ви другар проявява признаци на алергия – било то към глутен или друг продукт, посетете ветеринарния си лекар за преглед. 

Вижте още: 

Може ли кучето ни да е алергично към трева

6 естествени начина за облекчаване на сърбеж при кучето

Виж още