6 естествени начина за облекчаване на сърбеж при кучето

куче Снимка: iStock

С ухата кожа е нещо неприятно и дразнещо не само за хората, но и за домашните любимци. Освен непрекъснат и неприятен сърбеж, тя оставя цялостно чувство на дискомфорт, може да започне да се люпи, напука и в крайна сметка да причини на кучето ви повече болка, отколкото мислите. 

За щастие можете да приложите някои натурални метода, голяма част от продуктите за които, кротко лежат на лавиците в кухнята ви. Да –

не е задължително да прибягвате до лекарства или кремове, за да донесете така желаното облекчение на домашния си любимец!

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 6 натурални начина, чрез които да се справите със сърбежа при кучето. Сами ще се уверите – доста от тях са подходящи за употреба и от стопаните, не само от четириногите!

кучеСнимка: iStock

  • Овесени ядки

Бананите с овесени ядки може и да са предпочитана от мнозина закуска – особено през топлите месеци. Те са чудесни за успокояване на раздразнена кожа, както и – малцина знаят, премахват бързо болката след парене от коприва. Достатъчно е да смелите малко количество в кухненски робот, а след това да ги изсипете в леген и да изкъпете кучето си в него. Шампоани и балсами, които съдържат овесени ядки също са вариант.  

кучеСнимка: iStock

  • Витамин Е

Този витамин играе ключова роля за поддържане здравето на косата, кожата и ноктите. Може да се приема под формата на таблетки или капсули, както и в течен вариант – за втриване директно в кожата. Това е нежен и естествен начин, чрез който да облекчите сърбежа на домашния си любимец. Ако сте решили да добавите витамин Е към диетата на кучето – задължително се консултирайте първо с ветеринар.

  • Кокосово масло

И преди сме говорили за необикновените свойства и приложения на кокосовото масло. Можете да го използвате за гответе, в диети за отслабване, в грижите за косата, премахване на грим… а някои хора го използват дори и като дезодорант!

кокосово маслоСнимка: Pixabay

Вижте още: 5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

Макар ефективността му за някои неща да е под въпрос, абсолютно сигурно и доказано е, че е полезно за суха кожа. Втриването на висококачествено кокосово масло директно в проблемните участъци по тялото на животното – след баня, може да помогне на влагата да се задържи по-дълго и да поддържа приятното ухание на домашния си любимец за дни напред. 

  • Сода за хляб

Евтина и достъпна, вероятно всеки има сода за хляб в шкафа в кухнята си, независимо дали се използва за гответе, поддържане чистотата на зъбите или почистване на фугите в банята. Твърди се, че паста, направена от сода за хляб и вода (в съотношение едно към едно), поставена върху болното място за 15 минути, помага за облекчение за сухата кожа. Внимавайте и наблюдавайте кучето си – този метод може и да е безопасен за кожата му, но при поглъщане от страна на животното може да му навреди.

  • Масло от ший

Това масло е една от основните съставки във всички видове продукти като шампоани и балсами, лосиони и сапуни поради невероятните си овлажняващи свойства. Безопасно е за употреба при домашни любимци като можете да го втривате както при суха кожа, така и върху отворени рани – ускорява по-бързото им заздравяване.

кокосово маслоСнимка: Pixabay

  • Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата или рибеното масло, са жизненоважен компонент, необходими за здравословния имунен отговор и управление на симптомите на алергии. За съжаление, почти всички търговски храни за кучета съдържат недостатъчно биологично достъпни омега-3 масла, тъй като топлината, използвана при производството на храната, унищожава тези крехки мазнини. За това е добре да намерите начин да добавяте тези ценни съставки в диетата му.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Да се погрижим за здравето на кожата на кучето

Можете да облекчите дискомфорта, причинен от изсушаване на кожата на домашния си любимец чрез различни натурални техники. Заслужава си да опитате, защото – най-малкото няма да навредите на животното. Но при по-упорит сърбеж, който продължава повече от няколко дни, може да се касае за алергия или друг здравословен проблем, за това задължително се консултирайте с лекар.

 

Вижте още:

4 здравословни масла, които да добавите към менюто на кучето си

5 изненадващи ползи от зехтина за вашето куче

 

Виж още