Могат ли кучетата да са сексуално привлечени от хора

куче вкъщи Снимка: iStock

С лучвало се е на всеки. Отивате на гости на приятел. Тъй като обичате кучета, съвсем естествено започвате да си играете с домашния му любимец. В даден момент обаче, започвате да се чувствате леко неудобно, защото животното явно е доста развълнувано да ви види... И го показва, опитвайки се да се качи на крака ви. Да, смущаващ, но доста често срещан сценарий. Който няма как да не ни накара да се зачудим – какво се случва тук?!

Бързаме да уточним – макар кучетата да са способни на сексуално привличане, то няма как да е насочено към определен човек. Просто, защото това работи по различен начин при нас. Хората сме репродуктивно изолирани и сме твърде различни генетично от четириногите. Хормоните ни, както и феромоните, които излъчваме, също нямат общо с кучешките. И накрая, имаме съвсем различно поведение при чифтосване. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че ги възприемаме като част от семейството си, истината е, че мнозина забравят, че тяхното куче все пак е животно. А в животинския свят сексуалното привличане е мотивирано от желание за чифтосване и включва поведение на ухажване чрез отделяне на различни химикали и феромони. Дори да предположим, на теория, че човек копира тези ритуали, това не е достатъчен мотивиращ фактор за мъжкото куче и то надали би проявило какъвто и да е било интерес. Освен това, косматите ни другари имат страхотно обоняние и могат да направят разликата между човешки и кучешки хормони.

Dogsandcats.bg

Защо кучетата няма как да са сексуално привлечени от хората

  • При кучетата привличането работи по различен начин

Сексуалното поведение при кучетата просто не работи по същия начин, както при хората. Всъщност, привличането между две животни не е толкова сложно. То не е продиктувано от външен вид – ако имате Немски дог, а наблизо мине разгонена Чухуахуа, той със сигурност ще бъде привлечен от миризмата, макар двете кучета да са толкова различни едно от друго. Ето защо има и толкова четириноги от смесени породи.

кучета облизванеСнимка: iStock

За кучетата привличането обикновено се върти около периода на разгонване. И по-конкретно, около еструса – етапът от него, когато е възможно чифтосването. Мъжките кучета са винаги готови за чифтосване, но привличането им се засилва, когато получат сигнали, че наблизо има разгонена женска. Действително, просто не е възможно човек да даде същите знаци.

  • Генетиката не се подрежда

Генетиката играя голяма роля в сексуалното привличане и чифтосването. Хората и кучетата са толкова различни генетично, че няма шанс за чифтосване или потомство. Би било крайно неестествено едно четириного да бъде привлечено от човек – биологично просто няма смисъл. Генетиката може и да не влияе пряко на сексуалното привличане, но тя е основен елемент за успешното размножаване. А кучетата се чифтосват само с цел потомство.

кучета качванеСнимка: iStock

  • Репродуктивната изолация създава разделение

Репродуктивната изолация е еволюционен термин, който описва как и защо два вида може да не са сексуално привлечени или съвместими един с друг. Понякога физическите бариери могат да накарат видовете да станат репродуктивно изолирани един от друг. Друг път разликите в поведението и ритуалите при чифтосване могат да създадат разделение. Животните може да възприемат другите като странни или заради практиките им на ухажване. И накрая, репродуктивната изолация може да доведе до разлики в структурата и размера на тазовата кост, което прави невъзможно чифтосването на определени видове.

Хората и кучетата със сигурност сме изолирани репродуктивно един от друг. Четириногите не само имат различно поведение при чифтосване, но също така имат напълно различни размери и форми на половите органи. Така че, логично, кучетата няма да бъдат сексуално привлечени от нещо, от което са изолирани репродуктивно. Качването няма нищо общо със сексуално привличане 

кучета качванеСнимка: iStock

След като научихме малко повече относно сексуалността при кучетата, това не дава отговор на въпроса защо четириногите се опитват да се качат на краката на хората.

Свърхстимулацията често води до свръхвъзбуда, която може да ескалира в страх, агресия или сексуално поведение. Това, смятат ветеринарните лекари и специалистите по поведение на домашните любимци, е сериозно подценяван проблем, който засяга много кучета. 

Свърхстимулацията се случва, когато на едно животно просто му идва в повече: има твърде много за обработка. Това може да е твърде много шум, хора или други животни. Или просто твърде много нови неща в неговата среда.

Свръхстимулацията може да се случи както в непозната, така и в позната среда. За това и ако кучето ви се качва на хора или други четириноги, това поведение може да е отговор на моментното му претоварване. На питомеца ви може просто да му е трудно да възприеме всичко и да се обърне към това основно сексуално поведение. Но това не означава, че е привлечен от вас (или крака ви).

куче качва сеСнимка: iStock

Понякога качването може да бъде и поведение на изместване, вик за внимание, тъй като домашният ви любимец знае, че ще събуди реакция у вас. То може да бъде проява на доминиране, игра, облекчаване на стреса или вълнение – все неща, които далеч не са свързани изключително със сексуално поведение. С други думи, има много възможни обяснения, за това и качването е сред най-объркващите поведения на кучетата ни. Контекстът е критичен. 

А не е ли сексуално, когато кучето души чатала ни?

Подушването на чатала е друго поведение на кучето ви, което ви кара да се чувствате неудобно и дори малко обидени? Истината обаче е, че то няма нищо общо със секса. Просто обонянието на четириногите е основното им сетиво. И тъй като носът на косматия ви другар е толкова чувствителен, съвсем естествено е той да използва него, за да получи информация за света около себе си. Това поведение се ръководи от любопитство и няма връзка със сексуално привличане. 

кучета качванеСнимка: iStock

Как да накарате кучето си да спре да се качва върху вас или други хора

  • Кастрация или стерилизация

Кастрацията/стерилизацията може да намали някои поведения, повлияни от половите хормони, включително качването.  

  • Не награждавайте поведението

Първото нещо, което можете да опитате, щом кучето се опитва да се качи на крака ви, е да се обърнете на другата страна. Можете да седнете или да кръстосате крака – идеята е да заемете позиция, която да го затрудни да го направи. Не се опитвайте да отблъснете животното, защото реакцията си само може да повиши мотивацията му.

кучеСнимка: iStock

  • Уверете се, че кучето ви получава достатъчно умствена стимулация и упражнения

В някои случаи е достатъчно да изморите качествено домашния си любимец, за да се отрази това благотворно на поведението му. Упражненията и умствената стимулация могат да помогнат за смекчаване на свръхстимулацията и свързаните със стреса поведения, които може да са причина за качването.

В заключение, има няколко причини, поради които сексуалното привличане не се предава между стопанин и домашния му любимец. Като цяло, сексуалното влечение не работи по същия начин при четириногите и при хората. Така че, макар да ви изглежда сексуално насочено, поведението на кучето ви просто не е такова. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата душат дупетата си

Защо и кастрираните кучета понякога опитват да се „качват“

Виж още