Защо и кастрираните кучета понякога опитват да се „качват“

куче качване Снимка: iStock

Л огично е да си помислим, че след като едно куче бъде кастрирано, нивата на желанието и влечението му към срещуположния пол ще намалеят, нали? E, според сертифицирания ветеринарен специалист по поведение на домашни любимци д-р Карен Суеда от West Los Angeles Animal Hospital, цитиран от Vetstreet, 

въпреки че тази процедура помага да се намаликоличеството тестостерон, циркулиращ в кръвния поток на животното, част от половите хормони все пак остават в организма му.

В резултат на това някои кучета все още проявяват признаци на сексуално поведение и се опитват да се „качват“ на други себеподобни, макар и по-рядко. Важно е да знаете, че качването може да бъде хормонално управлявано поведение, но може да се случи и в несексуална ситуация. В тези случаи е известно като поведение на изместване – действие, изложено извън даден контекст.

Dogsandcats.bg

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

Как стресът играе роля в сексуалното поведение на животните

Качването на крака на собственика не е, както смятат някои, опит за доминиране. Всъщност, това може да се случи и, ако животното изпитва едновременно полюсни чувства – да кажем, е развълнувано и разстроено едновременно. 

Примерен случай: Кучето се вълнува, когато чуе, че собственикът му се прибира у дома. И толкова много се ентусиазира от този факт, че събаря кофата с боклук. Съответно – стопанинът му се кара, че е направило бъркотия. И така четириногото изпитва две емоции едновременно: вълнение, че вижда любимия си човек и безпокойство от отрицателната обратна връзка, която получава от него.

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

В резултат на това, животното може да се опита да се качи върху нещо, било то плюшена играчка или възглавница, защото се чувства конфликтно. 

Друг пример за изместване е, когато едно куче се качва нещо в опит да привлече вниманието на стопанина си. Това е доста често срещан сценарий: домашният ви любимец го е направил веднъж, вие сте се разсмели от сърце, и оттогава питомецът ви е научил, че ако се качи на възглавницата на дивана в хола, например, това ще привлече интереса ви. 

За да обезсърчите поведението в подобни ситуации, коментира д-р Суеда, опитайте се да промените местоположението си (да излезете от ситуацията) или игнорирайте действията му. Имайте предвид обаче, че устните забележки само ще допринесат за увеличаване нивата на стрес на четириногия ви другар и, за съжаление, може да влошат поведението, което се опитвате да елиминирате. 

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

Кога качването може да е признак на медицински проблем

В някои случаи, особено ако това е ново поведение за домашния ви любимец, не е изключено качването на предмети или други себеподобни да е индикация за наличие на медицински проблем. Най-често – на инфекция на пикочните пътища. Ако питомецът ви до момента не е имал подобно държание и то се отключи рязко, посетете ветеринарния си лекар за преглед. Освен на инфекция, това може да е признак и на хормонално заболяване, което води до повишаване на тестостерона. 

В крайна сметка обаче, кастрирани или не, поведението на качване на някои кучета притеснява повече собствениците им, отколкото самите тях. Хората сме склонни да поставяме човешка емоция върху акта, приемайки (често) автоматично, че това е сексуално или необичайно поведение. Но, бъдете сигурни, четириногите не го виждат, нито го преживяват по този начин.

куче качванеСнимка: iStock

Вижте още:

Може ли кучето да забременее без „заклещване“

Променя ли действително кастрацията поведението на кучето

Виж още