Разбират ли кучетата, че са направили нещо нередно

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, то поне веднъж ви се е случвало да се приберете у дома и да откриете, че вашият домашен любимец е решил да си поиграе точно с онова нещо, което сте го обучавали да не докосва. И със сигурност ви е позната следната картинка: очарователният ви четириног другар стои наблизо до „доказателствата“ за белята, която е направил, леко присвил уши назад и гледа така, сякаш чувства искрено разкаяние за постъпката си. И естествено, това пробужда у нас ответната реакция да не наказваме животното твърде сурово, защото то очевидно вече осъзнава, че е направило нещо нередно. 

виновно кучеСнимка: iStock

Въпросът е дали кучетата действително изпитват вина? Дали осъзнават, че са направили нещо нередно? Или всичко това е отражение на нашите собствени емоции? Нека разберем заедно.

Разбират ли кучетата, че са направили нещо нередно?

Науката до голяма степен е единодушна, че четириногите изпитват емоции, сходни на човешките. Доказано е, че мозъците на косматите ни спътници, например, освобождават окситоцин, хормона на щастието, когато животните изпитват радост. Що се отнася до развитието му, кучешкият мозък е по-скоро еквивалент на този на човешко дете. Така че е по-малко вероятно домашните ни любимци да са в състояние да развият по-сложни емоции. 

Dogsandcats.bg

виновно кучеСнимка: iStock

Човешките емоции могат да бъда разделени на две категории – първични и вторични, въз основа на тяхната сложност. Към графата първични спадат щастието и страха, а към вторичните – вината, гордост и ревност, например. Именно фактът, че вината спада към по-сложните емоции кара учените да се съмняват, че е възможно четириногите да знаят кога са направили нещо нередно. Според специалистите, „виновният поглед“ вероятно е по-скоро отговор, насочен към вас, отколкото към техните злодеяния.

Вижте още: Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Резултатите от проучване по темата, проведено от Александра Хоровиц през 2009 година извеждат и тезата, че гузните погледи на кучетата са по-скоро заучена реакция към техните стопани, отколкото действителен израз на разкаяние или осъзнаване на вина.

виновно кучеСнимка: iStock

В експеримента, в който са взели участие собственици и техните кучета, от хората се изисквало да оставят любимо на животното лакомство в стаята, отправяйки му команда да не го яде. След това те трябвало да напуснат стаята. Наблюдавайки поведението на домашните любимци и реакциите им, докато похапвали лакомството или не, Хоровиц и колегите й установили, че поведението на животните не се променя, независимо дали са изпълнили заръката на стопанина си или не. Единственото, което рефлектирало пряко върху реакциите им било как техните хора се държат с тях след връщането си обратно в помещението. Или казано с други думи – ако техният човек им се скара, то кучетата се държали „виновно“.

Проучването нагледно показва, че 

четириногите осъзнават или поне предполагат, че дадено поведение не се харесва на собственика им. Именно това ги кара да заемат поза на разкаяние като начин да се поправят или да избегнат наказание. 

Според специалистите, доста вероятно е кучетата да са разработили тази стратегия далеч назад в годините, като вид наследство от своите предци вълците. В свой труд, публикувани в сп. Psychology Today, специалистът по поведение на животните Нейтън Х. Лентс изтъква, че глутниците вълци често наказвали членовете си, като ги игнорирали. Знаем, че именно този вид „наказание“ действа най-добре при домашните любимци, защото те са социални животни, които мразят да не им се обръща внимание. А за да бъдат допуснати обратно в групата пък, вълците е трябвало да демонстрират покорно поведение, приближавайки се до лидера й с „виновно“ изражение. 

кучеСнимка: iStock

Осъзнават ли кучетата вината си?

Истината е, че може и никога да не разберем какво точно и как възприемат и разбират кучетата ни. Често пъти забравяме, че нашите кучета нямат понятие от човешките разбирания за морал. За това им е трудно да различат правилни от грешни действия в момента на случването им. Но, твърдят учените, е много вероятно четириногите да знаят кога да направили нещо, което ще разочарова техните човеци. Вашите реакции са най-сигурното доказателство за това. А, бъдете сигурни, косматото ви приятелче никак не обича някой от членовете на глутницата му да е нещастен. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Ще ми прости ли кучето ми някога, че го нагрубих

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

Виж още