Могат ли кучетата и котките действително да бъдат приятели

куче и котка Снимка: iStock

В сички сме виждали куче, което гони котка – без значение дали се касае за собствения ни домашен любимец или четириного, което не познаваме. В социалните мрежи също можем да открием богат асортимент от клипчета, които илюстрират „враждата“ между двата най-популярни вида домашни любимци. Факт е, че много хора действително вярват, че кучетата и котките са нещо като смъртни врагове. Идея, подсилена и от популярната култура, която изобилства от примери, илюстриращи как тези животни сякаш не са създадени, за да се разбират. 

куче и коткаСнимка: iStock

Въпреки всичко това, може би ще се изненадате да научите, че всъщност е непълно възможно кучетата и котките да споделят един дом и да живеят заедно в пълна хармония. Нека разгледаме малко по-отблизо как тези междувидови приятелства от имагинерни могат да станат съвсем реални!

Знаците, че кучето ви не обича котки

Моментът, когато запознавате кучето с котешкия си другар за първи път, може да бъде напрегнат, но обикновено има някои издайнически признаци, които показват, че четириногото се чувства неудобно от ситуацията. В идеалния случай кучето ви трябва да има свободен и спокоен език на тялото в компанията на мъркащото животинче, без да има каквито и да е било индикации, че възнамерява да го преследва, принуждавайки го да се покатери на най-близкото дърво. Въпреки това, някои четириноги, особено тези със силен хищнически инстинкт, имат скована и напрегната поза. С вдигната козина зад врата (така нареченото наежване) и втренчен поглед, фиксиран върху котката ви, може да ви изглежда, сякаш животното ей сега ще се хвърли върху нея. И да, често това е точно това, което ще се случи, ако вие не се намесите!

Dogsandcats.bg

куче и коткаСнимка: iStock

Следете езика на тялото

Ако кучето ви е агресивно, уплашено, тревожно или просто изпитва неудобство в присъствието на котка, тези емоции могат да се проявят по някой от следните начини:

 • Ръмжене
 • Втренчен поглед
 • Тревога
 • Лай
 • Хленчене
 • Свиване
 • Преследване
 • Скована поза (всеки път, когато кучето види котката)

куче и коткаСнимка: iStock

Как да създадем приятелство между кучето и котката си?

Ако искате да насърчите кучето да се разбира добре с котката ви, най-добре е да започнете обучението възможно най-скоро. След като преминете момента на запознанството между двете животни, време е да започнете да ги привиквате към съвместно съжителство. 

Най-добри шансове за успех ще имате, ако съумеете да представите кучето и котката си по време на техните периоди на социализация – между петата до 12-тата седмица при кучетата и четвъртата до осмата – при котенцата. Така ще има достатъчно време да се формират и развият положителни асоциации – до шестмесечна възраст (за котки) и до една годинка (за кучета).

Въпреки това, възможно е да помогнете и на по-възрастни куче и котка да се сприятелят. Важното е да подходите бавно и да дадете време на всяко животно да се адаптира със собственото си темпо.

куче и коткаСнимка: iStock

Уверете се, че кучето ви реагира на командите, които му отправяте, но за най-сигурно дръжте каишката под ръка поне по време на първите няколко взаимодействия. Не забравяйте да осигурите на всяко животно собствено пространство, където да може да се оттегли, ако има нужда от малко спокойствие.

Съвети за безопасност при представяне на куче и котка

 • Следете езика на тялото

Търсете признаци, че някое от двете животни е стресирано, тревожно или не се чувства комфортно.

 • Регистрирайте предупредителните знаци

Не забравяйте, че кучетата и котките общуват по различен начин. Например, докато махащата опашка често (но не винаги) е индикация за щастливо куче, при котката този жест по-скоро показва възбуда.

куче и коткаСнимка: iStock

 • Подгответе домашния си любимец за предстоящата промяна

Ако ви предстои да доведете котка у дома, предприемете всички възможни стъпки, за да свикнете кучето си с идеята за бъдещия му съквартирант. Добра идея е да оставите всяко от животните да подуши леглото на другото.

 • Изморете кучето си

Преди първото представяне изведете кучето си на дълга разходка или екскурзия до местния кучешки парк. Умореното куче е щастливо куче. Освен това е много по-малко вероятно да ужаси котката ви с прекалено ентусиазиран поздрав. 

Вижте още:

Вредна ли е котешката храна за кучето

 

Виж още