Може ли кучето да хване нашата настинка

куче настинка Снимка: iStock

С поделяме много неща с нашите кучета. И нека бъдем честни: за много стопани на домашни любимци някои от тези неща са микроби. Не звучи особено мило или сладко, но за сметка на това е самата истина. 

Това означава ли, че ако имате настинка, вашето куче може да я хване от вас?

Имаме добри новини: Не, няма как да предадете настинката си на домашния любимец. Въпреки това има някои заболявания, които косматите ни спътници могат да прихванат от стопаните си, както и от други четириноги. Кучетата и хората могат да бъдат засегнати от вируси на настинка и дори да боледуват едновременно, но не можем да хванем тези вируси един от друг. 

Домашните любимци обаче могат да си предават взаимно настинките. За това, ако отглеждате повече от едно куче и някое от тях развие симптоми като кихане, хрема или кашлица, най-добре е да го заведете на ветеринарен лекар възможно най-скоро. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че обикновената настинка не е едно от тях, има определени заболявания, които кучетата могат да хванат от стопаните си. Те включват: паротит (заушка), трихофития (кожна инфекция, причинена от гъбички) и някои щамове на грипа (макар че това се случва много рядко).

настинкаСнимка: iStock

А кои заболявания хората могат да прихванат от кучетата си?

Под наименованието зоонозни са обединени тези болести, които могат да се разпространяват между хора и животни. Заразата може да стане директно – чрез телесни течности или чрез непряк контакт -  когато човек се докосне до местообитанието на болно животно (почистване на аквариум или кокошарник, почистване на заразена купа за храна без ръкавици).

Сред най-сериозните заболявания, с които можете да се заразите от кучето си са тения, анкилостома (паразитно заболяване) и бяс.

Въпреки че звучи страшно, бързаме да уточним, че шансовете да прихванете някое зоонозно заболяване от домашния си любимец са много малки. Разбира се, риск има, особено за хората над 65 години, децата (под 5 години), както и ако имате отслабена имунна система. Но ако нито едно от изброените условия не се отнася за вас, вероятно не е необходимо да се тревожите твърде много относно шансовете да се заразите с нещо от косматия си спътник. 

настинкаСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че ако страдате от настинка (нещо, характерно за хладните зимни месеци) и кучето ви иска да ви прави компания, докато гледате любимия си сериал по Netflix – позволете му! Няма как да го разболеете, но за сметка на това – топлината и гушкането му може да ви помогне да се почувствате по-бързо по-добре!

Вижте още:

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

И кучетата страдат от настинка

Виж още