Може ли кучето да разбере дали някой е добър човек

куче хора Снимка: iStock

С рещали ли сте популярното твърдение, че си има причина защо кучетата не харесват някои хора? Е, няма как да отречем, че домашните ни любимци имат своите предпочитания, базирани на редица фактори. 

Вижте още: Защо кучетата не харесват някои хора?

Дали косматите ни спътници могат да разберат дали някой е добър човек? Краткият отговор е еднозначно – да! Една от многото причини да обичаме кучетата си е, че те действително са невероятни същества, способни да забелязват и реагират на различните физически сигнали на хората. Наречете го вид шесто чувство и няма да сбъркате! Защото тези фини знаци често остават незабележими за нас и невинаги сме в състояние да ги разпознаем толкова ясно, колкото четириногите ни другари. 

куче хораСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как кучетата усещат дали някой е „добър“ или „лош“?

Ключови тук са цялостния език на тялото и енергията на човек. Ако, например, срещу животното се изправи някой, който е нервен, тревожен, ядосан или враждебен, той ще излъчва цялостно чувство на напрегнатост. Вероятно ще говори високо или ще жестикулира активно. Всичко това ще постави животното нащрек, вероятно ще го накара да се чувства неудобно и ще го смути.

Признаците, че вашият домашен любимец смята някой за добър човек:

  • В негово присъствие кучето е отпуснато;
  • Животното се чувства спокойно, защото енергията около него е добра;
  • Изражението на лицето на кучето е „меко“, няма напрежение в лицевите мускули;
  • Домашният ви любимец може спокойно да заспи в присъствието на въпросния човек;

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че кучетата обичат времето, прекарано със своите стопани. Ако този мир е нарушен от лошата, натоварваща енергия на друг човек, поведението на вашия домашен любимец инстинктивно ще се промени. Животното може да стане предпазливо, да се свие, да ръмжи или да стане агресивно. Всички тези признаци сочат, че косматият ви другар смята, че друг човек може да причини пряка вреда на вас.

Какво казва науката?

Може да ви звучи странно, но има научно обяснение, косвено свързано със способността на кучетата да разпознават добрите и лошите хора. Според учените това им умение се уповава на мощното обоняние на четириногите. Знаем, че домашните ни любимци притежават и така наречения вомероназален орган, който им позволява да усещат неща, невидими за нас. 

куче хораСнимка: iStock

Обонянието на кучетата е около 100 до 1000 пъти по-добро от човешкото, в зависимост от породата. Четириногите могат да усетят кога някой е ядосан и да го възприемат като „лош“ чрез повишения му сърдечен ритъм и приток на кръв поради химикали, които се излъчват през клетките на кожата ни. Респективно – животните могат да усетят и кога сме развълнувани и истински щастливи.

Можем ли да тренираме кучето ни да усеща доброто в хората

Разпознаването на „добри“ и „лоши“ хора до голяма степен е инстинктивно за домашните ни любимци. Ако искате да тренирате тези умения у косматия си другар, това може да е една идея по-трудно, отколкото си мислите. Но все пак има начин.

Ако вашето куче идентифицира даден човек като добър, наградете го с лакомство. И обратно – ако разпознава дадена личност като „неприятна“, също следва да получи поощрение. Домашните ни любимци се водят най-силно от положителните асоциации – в случая, от наградите, съчетани с похвала, галене, гушкане и потупване. 

куче хораСнимка: iStock

Помнете – 

ако кучето ви усети страх или гняв у някого, то инстинктивно ще защити вас, неговия човек. И обратно – ако животното долови около себе си присъствието на отворен, топъл и приятелски настроен човек, езикът на тялото му ще подскаже, че то се чувства спокойно и щастливо. 

Всеки път, когато забележите, че питомецът ви върши „кучешка детективска работа“ по отношение на добрите и лошите хора в живота ви, дайте му да разбере, че оценявате желанието му да ви предупреди с какви хора си имате работа. Една прегръдка, разтриване по коремчето, любимо лакомство или извънредна разходка в парка – всичко това е идеална награда. Кучетата просто искат да ни угодят, за това трябва да сме по-внимателни към техните сигнали. И не на последно място – опитайте да се обградите с позитивни, приятелски настроени хора. Вашето куче ще ви благодари за това!

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

Как кучетата показват обичта си

 

Виж още