Може ли носът на кучето да изгори?

куче лято Снимка: iStock

Л ятото е точно зад ъгъла и докато за нас е обичайна рутина да слагаме продукт със защитен фактор на лицето си, когато ни предстои ден на открито, то може би се замисляте дали не трябва да правите това и за домашния си любимец? Точно така, вашият космат другар също има нужда от допълнителна защита от суровите UV лъчи. 

куче лятоСнимка: iStock

Точно като хората, кучетата са податливи на болезнени изгаряния и дори рак на кожата. Въпреки че някои четириноги са изложени на по-голям риск от други, важно е да говорите с ветеринарния си лекар за подходящ слънцезащитен продукт за домашния си любимец. Кучетата имат естествена защита, благодарение на козината си, но това не означава, че няма части от тялото им, които са уязвими. Като носът, например, който може лесно да изгори, ако не сте внимателни.

куче лятоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Признаци, че кучето ви се нуждае от защита от слънцето

Не всяко куче се нуждае от слънцезащитен крем при всяко по-продължително излизане на открито, но има някои обстоятелства, които изискват нанасянето на продукт за защита от UV лъчите.

  • Ако кучето ви губи козина

Домашните ни любимци губят козина по много причини, от алергии до хормонални промени, прием на някои лекарства или химиотерапия. Ако кучето ви има косопад или плешиви петна, вероятно има някои области, които не са защитени от слънцето. Тези зони са уязвими и се нуждаят от предпазване. 

  • Кучето ви обожава да стои на слънце

Ако кучето ви обича да стои продължително време на слънце, има вероятно да се нуждае от малко допълнителна защита в горещите летни дни. Нанесете SPF върху откритите зони, като носа или пространството между задните крака.

куче лятоСнимка: iStock

  • Кучето ви ще прекарва много време навън

Ако отивате на плажна ваканция или ви предстои неколкодневен преход, кучето ви вероятно ще се нуждае от слънцезащитен крем. Ако е просто бърза разходка из квартала, допълнителна защита не е необходима, но за всеки по-продължителен плаж или къмпинг пригответе в раницата си и продукт, подходящ за домашния ви любимец.  

  • Ако вашето куче има розова муцуна, тънка козина или други по-открити области

Изборът на правилния слънцезащитен продукт също е важен, така че не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар при следващото си посещение.

Носът е едно от най-лошите места, на които едно куче може да получи слънчево изгаряне. Именно, защото домашните ни любимци разчитат на него, за да получат информация и анализират околната среда. Ако той се напука, изгори или се получи възпаление, това може да се отрази не само на цялостното здраве, но и на координацията на животното.

куче лятоСнимка: iStock

А сега – поспрете за момент, погледнете внимателно носа на кучето си и си отбележете: Черен ли е? Или розов? Има ли различна пигментация на места?

Както обсъдихме по-горе,

кучета с по-светла кожа и пигментация са изложени на по-висок риск от слънчево изгаряне и може би дори от развитие на рак на кожата.

А това, убедени сме, несъмнено е последното нещо, което искате.  

Ако не сте сигурни дали носът на кучето ви е получил слънчево изгаряне или не, има няколко неща, които могат да ви насочат. Отговорете си на следните въпроси:

  • Дали носът на животното изглежда розов или червен?
  • Дали кожата е суха при допир, люспеста и с коричка? 
  • Кучето ви дърпа ли се, когато се опитвате да се доближите до него? 
  • Трепери ли, когато тръгнете да докосвате муцуната му?

куче носСнимка: iStock

Ако отговорите са положителни, то това може да означава, че косматият ви другар е изложен на прекалено много слънце. 

Добрата новина е, че повечето слънчеви изгаряния при кучетата не са сериозни. Въпреки това, за да не се стига до болезнени състояния, спазвайте съветите за безопасност и предпазване от изгаряния, които включват: 

  • Нанесете слънцезащитен крем върху всяка част от тялото или лицето на кучето, която може да бъде податлива на изгаряне.
  • Наблюдавайте питомеца си и обърнете внимание – ако носът му порозовява, веднага да го вкарате вътре или на сянка. 

куче лятоСнимка: iStock

Вижте още: 

Появяват ли им се на кучетата старчески петна

Виж още