Появяват ли им се на кучетата старчески петна

възрастно куче Снимка: iStock

С тареене. Един от неизбежните факти в живота е, че с всеки ден остаряваме. Наред с бръчките, фините линии и леко изтънялата коса, хората развиваме и различни кожни проблеми с възрастта. Някои от тях са естествена част от процеса на стареене, свързани с хормоните и загубата на еластичност на кожата. Други, като така наречените старчески петна пък, са резултат от годините, прекарани навън в спорт или излежаване на плажа под жарките слънчеви лъчи.

старо кучеСнимка: iStock

И докато ние хората гледаме на тези петна по-скоро като свидетелство за всички хубави моменти, които сме имали през годините, какво да кажем за домашните ни любимци? Може ли кучето ни също да получи подобни „спомени“ по кожата си?

Могат ли кучетата да получат старчески петна?

Dogsandcats.bg

Краткият отговор на този въпрос е да. И въпреки че може би си мислите, че козината на косматия ви другар го предпазва от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, истината е, че това вярно само от части. Да, действително тя блокира част, но не и цялото слънце. Освен това, козината на четириногите е по-тънка в някои зони като корем, нос, части от главата или краката, така че те са по-податливи при излагане на слънце и в крайна сметка – именно това са местата, където могат да се появят и старческите петна. 

старо кучеСнимка: iStock

Как да проверим дали кучето ни има старчески петна?

Старческите петна може да не са лесно видими при всяко куче. Особено при домашни любимци с гъста, дебела козина, обезцветяването на кожата може да бъде трудно забележимо. Като цяло, старческите петна изглеждат като по-тъмни, обезцветени области, обикновено разположени по корема, ушите и носа. 

Обикновено те се причиняват от натрупване на излишен меланин в кожата, Той причинява повишена пигментация в определени области. Добре е ако забележите възрастови петна по домашния си любимец, да насрочите преглед при ветеринарния ви лекар. Специалистът може да поиска да прегледа пигментираните зони за промени в тена или текстурата на кожата. Имайте предвид, че в някои случаи тези промени могат да индикират допълнителни увреждания от слънцето, като рак на кожата и други сериозни заболявания. 

старо кучеСнимка: iStock

Как да процедираме, ако кучето ни има старчески петна?

Старческите петна обичайно са доброкачествени както при кучетата, така и при хората. Въпреки че не е необходимо специално лечение, собствениците на четириноги е добре да обърнат внимание на кожата и козината на питомците си, за да се уверят, че здравословно всичко с тях е наред. Ако забележите, че животното ближе, чеше, лапа или хапе определени зони като корема си, например, потърсете за съвет ветеринарния си лекар. 

възрастно кучеСнимка: iStock

При най-лошия възможен сценарий – ако кучето ви има рак на кожата, то най-добри са шансовете за лечение, ако заболяването бъде открито рано. 

Вижте още: 4 неща при възрастните кучета, за които да внимавате

Най-често старческите петна се появяват при кучетата постепенно, някъде между 5 до 7 години. В зависимост от породата и цвета на козината на животното, може да започнете да виждате малки тъмнокафяви области на пигментация по корема му. Размерът и броят на тези зони ще се увеличава с възрастта. 

старо кучеСнимка: iStock

Собствениците на домашни любимци обикновено наблюдават въпросните места и ги посочват на ветеринарния си лекар по време на годишния преглед. Точно като при хората, добре е тези области да се следят, да се проверява дали са станали по-големи, променили са формата си, станали са релефни и тн. 

С редовна превантивна грижа, домашният ви любимец ще носи доволно и щастливо тези няколко белега, които старостта неизбежно оставя след себе си.

Вижте още: 

Защо някои кучета побеляват по-рано от други

Виж още