Можем ли да дадем човешки пробиотик на кучето си

куче витамини Снимка: iStock

П робиотици. Чували сте за тях, вероятно сте чели за тях. И знаете, че те са добри за вас. А ако имате подозрения, бързаме да добавим – и за кучето ви се отнася съвсем същото! Но може би се питате: „Могат ли домашните ни любимци да приемат човешки пробиотици?“. И тъй като в този въпрос безспорно да има известна логика, нека научим повече по темата заедно.

куче витаминиСнимка: iStock

Пробиотици за всеки!

Чувате или четете за естествените пробиотици навсякъде и това е така, защото науката в последно време свързва здравето на чревната флора с цялостното благосъстояние на човек. И докато приемът на пробиотици от хората с основание се е увеличил, същото би могло да се каже и за четириногите ни другари. И за това също си има причина. 

Пробиотиците за кучета са от ключово значение за доброто здраве на червата им, точно както е и при хората. Но значи ли това, че можем да споделим своя пробиотик с питомеца си? 

Dogsandcats.bg

куче витаминиСнимка: iStock

Могат ли кучетата да приемат човешки пробиотични добавки?

Технически, няма нещо в човешките пробиотици, което да е опасно или проблемно за домашния ви любимец. Но защо ви е да давате на животното бактериални щамове, които не са тествани за ефикасност при кучета, когато на пазара има пробиотици, специално формулирани за четириноги, за които е установено, че са полезни за тяхната чревна флора? 

Защо кучетата не трябва да приемат човешки пробиотици

Основната причина е, че въпреки че и кучетата, и хората могат да се възползват от положителните ефекти на пробиотиците, в червата на вашия домашен любимец има различна среда от полезни бактерии спрямо тази в човешкия организъм. Което означава, че това, което може да е най-добро за нас, може би не е най-доброто за червата на вашия питомеца. Всъщност, при много кучета може да се появят симптоми като гадене, повръщане, диария или запек, ако приемат човешки пробиотици. 

куче витаминиСнимка: iStock

Вредни ли са човешките пробиотици за кучета? Вероятно не, ако се намирате в затруднено положение. Но дали те са най-добрата добавка, която да давате на питомеца си? Не, вероятно не са. 

От друга страна, специфичните пробиотици за кучета гарантират, че давате на животното най-доброто за здравето на червата му.

 

Виж още