Можем ли да дадем на кучето си тиквички

куче тиквички Снимка: iStock

В умерени количества някои плодове и зеленчуци могат да бъдат безопасни и здравословни лакомства за нашите домашни любимци. За щастие, лятото предоставя голямо разнообразие от тях. Като, например, тиквичките, които се смятат за абсолютно безопасни за консумация от кучетата, пишат от Американския киноложки клуб. 

Безопасни ли са тиквичките за кучетата?

Тиквичките са напълно безопасни за четириногите ни другари. Това, разбира се, не означава, че не трябва да бъдете умерени в количествата, които споделяте с косматия си спътник. Както при всяка човешка храна, има неща, които е добре да знаете, за да сте сигурни, че храните животното безопасно с тиквички.

куче тиквичкиСнимка: iStock

Ползите от консумацията на тиквички за кучетата

Тиквичките са пълни с хранителни вещества. Това любимо лятно растение е източник на фибри, витамини и минерали. Кучета, които се хранят с пълноценна и балансирана диета, обикновено получават от нея всички хранителни вещества, от които имат нужда. Въпреки че нямат нужда от допълнително фибри, тиквичките могат да бъдат приятна добавка към лятното меню на четириногите. Освен това, те могат да се предлагат и като алтернатива на висококалоричните лакомства, тъй като са с ниско съдържание на мазнини и холестерол. 

Dogsandcats.bg

С какво количество тиквички е добре да храним кучето си?

Тиквичките може да са с ниско съдържание на калории, но това не означава, че трябва да съставляват основната част на диетата на домашния ви любимец. Ветеринарните лекари и специалисти препоръчват да се придържате към умерените количества, като лакомствата като цяло не трябва да съставляват повече от 10% от дневния калориен прием на четириногия ви другар. 

куче тиквичкиСнимка: iStock

Обикновено кучетата нямат проблем с усвояването на тиквичките. Ако прекалите с количеството обаче, рискувате това да доведе до храносмилателни проблеми и разстройства. За това винаги е добре да наблюдавате косматия си другар всеки път, когато му предлагате нова храна. 

Големите парчета тиквички носят опасност от задавяне, за това задължително условие е да ги нарежете на малки парчета. 

Обикновените сурови, приготвени на пара или варени тиквички са безопасни за консумация от кучетата. Ако планирате да почерпите четириногия си другар с тиквички, задължително е да не добавяте към тях подправки. Можете да отделите няколко парченца, докато приготвяте храната си. 

куче тиквичкиСнимка: iStock

А какво да кажем за самото растение?

Ако домашният ви любимец изяде цвят или листо от тиквичка, не се паникьосвайте – всички части на растението са нетоксични за домашните ни любимци. Всъщност, цветовете на тиквичката набират все по-голяма популярност като деликатес или част от гурме кухнята и при нас, хората!

Вижте още: 

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

Полезно ли е да даваме на кучето си картофи

Виж още