Полезно ли е да даваме на кучето си картофи

куче картофи Снимка: iStock

Х ората обичаме картофи и ги хапваме от хиляди години. Всъщност, любопитното е, че това е първият зеленчук, който сме адаптирали от диво растение към опитомено. Като се има предвид нашата „любовна връзка“, както с картофите, така и с кучетата, може би се чудите дали те са подходяща добавка към менюто на косматия ви другар.

Добре ли е да даваме картофи на кучето си?

Малки количества обикновени варени картофи могат да бъдат чудесно и питателно лакомство за домашния ви любимец. Картофите са богати на антиоксиданти като витамини А, В6 и С. Те са добър източник на калий, магнезий, желязо и въглехидрати. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки това, ако храните домашния си любимец с пълноценна диета, то животното няма да има нужда от добавяне на витамини и минерали, което не налага и задължителното включване на картофите към менюто му. 

Dogsandcats.bg

Кои картофи кучетата по-скоро не трябва да ядат?

Суровите картофи съдържат соланин, който е токсичен. Неговата цел е да предпази растението от насекоми и гъбички. Никога не бива да храните домашния си любимец със сурови картофи, защото това може да се отрази много зле на животното. Здравословните проблеми, свързани с отравянето със соланин, могат да засегнат храносмилателния тракт и нервната система на питомеца ви. 

Картофите, които са със зелена кора, както и тези, които са покълнали, имат още по-високи нива на соланин. Значително по-ниско е то при варените и обелените картофи, за това и умерени количества картофено пюре или обелени печени картофи, без подправки или допълнителни съставки, са добър избор. 

куче хранаСнимка: iStock

Човешки храни като картофен чипс и пържени картофи не трябва да се дават на четириноги, тъй като имат високо съдържание на мазнини, което може да им причини панкреатит и стомашно-чревни разстройства. 

Какво да кажем за сладките картофи?

Случаят със сладките картофи е малко по-различен. Те са кореноплодни зеленчуци, които са в отделно растително семейство от белите картофи. За това и в малки количества, бататите, както още ги наричат, са подходящи за консумация от домашните любимци. 

Има обаче едно малко „но“. Сладките картофи съдържат вещества, наречани оксалати. Това са киселини, които при определени условия – най-често, взаимодействие с калций в тялото, могат да образуват кристали на калциев окасалат. Това може да доведе до образуването на калциево-оксалатни камъни в бъбреците и/или пикочния мехур. 

Породите кучета, които най-често страдат от камъни в бъбреците, са Мини шнауцер и Бишон фризе. Рискът при тези дребни четириноги, е повече от 20 пъти по-висок в сравнение с техните събратя от смесени породи. 

куче хранаСнимка: iStock

Други рискове, свързани с картофите

С повишената употреба на беззърнени храни за кучета, в които картофите, бобовите растения и грахът се съдържат като вид пълнители, а често – и основни съставки, ветеринарните лекари алармират за съществено увеличение на случаите на кучешка дилатативна кардиомиопатия (DCM). Това сърдечно заболяване кара сърцето на кучето да се уголемява, а сърдечните мускули стават по-слаби. Традиционно повечето случаи на DCM се дължи на генетиката и не е толкова пряко свързано с храненето. Въпреки това обаче, с популяризирането на кучешките храни без съдържание на зърно, породи, които обикновено не са сред засегнатите (като Голдън ретривъри, например), са все по-често диагностицирани със заболяването. 

Установено е, че при засегнатите кучета има дефицит на таурин, което причинява разширена кардиомиопатия. За щастие, в по-голямата си част тези случаи са обратими, тъй като животните реагират добре на добавки на таурин и промяна в диетата.

Друг риск, свързан с честата консумация на картофи е, че имат високи нива на въглехидрати, а това се отразява на кръвната захар в организма на животните. Следователно и четириноги, които са диабетици, не бива да хапват от тези зеленчуци. Важно е да отбележим, че 

прекомерните количества въглехидрати могат да се отразят зле на диетата на всяко куче. Честата им консумация може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване, особено при четириноги, които не са толкова физически активни или водят по-заседнал начин на живот.

В заключение – варените и обелени картофи, печени или под формата на пюре, без допълнителни добавки и овкусители, са добра добавка към балансираната диета на вашето куче. Въпреки това, по-високите нива на соланин в тях изискват никога да не ги давате на косматия си другар в суров вид. Ако домашният ви любимец е имал кристали или камъни в бъбреците и урината, избягвайте да го храните дори с варени картофи, защото те съдържат оксалати.

куче картофиСнимка: iStock

Кучетата с диабет и кучетата, които се опитват да отслабнат, също трябва да избягват тази богата на въглехидрати храна. Знаем че е изкушаващо да предлагаме човешки храни на нашите кучешки другари, но решението винаги трябва да бъде информирано и внимателно.

Вижте още:

Могат ли кучетата да ядат маслини?

 

Виж още