Можем ли да даваме на кучето диня

куче Снимка: iStock

Н яма нищо по-приятно освежаващо в горещ летен ден от сочно парченце диня! Един от любимите летни плодове и неизменна част от менюто ни през топлите месеци. Сигурни сме, че сте си задавали въпроса – дали е безопасно да даваме диня на четириногия си приятел? Особено, докато сладко си хапвате от червения плод, а кучето ви примлясква с премрежен поглед около вас!

кучеСнимка: iStock

Най-общо казано, отговорът е да.

Не само, че 

Dogsandcats.bg

сочният плод е безопасен за вашия домашен любимец, но и 90-процентното съдържание на вода в динята значи, че това е чудесен начин да помогнете както на себе си, така и на вашето куче да останете хидатирани през лятото.

Освен това – динята е пълна с много витамини и хранителни вещества, които са полезни както за вас, така и за косматия ви спътник. 

Какви ползи за здравето ни има динята?

Научното наименования на динята е Citrullus Lanatus. То е и индикация за това, че този сочен и разхлаждащ плод е истинска „централа“ на хранителни вещества, калий и витамините А, В6 и С.

Това също е нискокалоричен плод, който не съдържа мазнини или холестерол. Високото съдържание на вода в динята я прави идеалното лакомство за жарките месеци, което ще помогне на вашия домашен любимец да остане хидратиран през горещите летни дни.

Високото съдържание на витамин А в плода може да помогне за подобряване и поддържане на зрението на вашето куче. 

кучеСнимка: iStock

Динята е богата и на антиоксиданти, които намаляват възпаленията и засилват имунната система на четириногия ви приятел. Тя помага за регулиране на кръвното налягане, подобрява здравето на мускулите и предотвратявя сърдечни заболявания.

Някои специалисти смятат, че консумацията на диня е превантивна мярка дори и срещу по-сериозни медицински състояния като диабет и рак.

Полезна – но с мярка

Високото съдържание на фибри в динята може да причини разстройства и проблеми с корема при кучетата (както и при хората). За това е важно да се консумира в умерени количества. Няколко парченца на ден са достатъчни, за да може нискокалоричното лакомство да помогне за управлението на теглото и да подобри здравето на дебелото черво. 

Подобно на повечето плодове, динята без семки съдържа естествена захар, но съдържанието на фибри й позволява да се отделя бавно в кръвта. Така се избягва скок на кръвната захар.

кучеСнимка: iStock

Напълно безопасно ли е да даваме на кучето си диня?

Докато розовата част на динята е напълно безопасна за консумация от кучета, собствениците трябва да знаят, че тя задължително трябва да е добре почистена от всички семки.

Не бива да изпадате в паника ако сте пропуснали няколко малки семенца, но ако системно не ги премахвате от парчетата диня, които след това давате на кучето си, рискувате те да му причинят запушване на храносмилателния тракт, оплитане на червата и други – още по-сериозни усложнения. 

Не се препоръчва да позволявате на домашния си любимец да дъвче и кората на динята. Тя е трудна за преглъщане и храносмилане, освен това може да причини на кучето ви проблеми с корема, вариращи от диария до сериозни чревни запушвания при поглъщане на по-големи парчета. Съществува и опасност от задавяне, особено при по-дребните породи четириноги. Ако косматият ви приятел случайно е намерил и консумирал кора от диня и на лице са симптоми като: повръщане, запек или летаргия – необходимо е незабавно да получи ветеринарна помощ.

кучеСнимка: iStock

Както при всички „човешки“ храни, които включваме в диетата на домашния си любимец, макар динята да е безвредна за него, добре е все пак да се консултирате с вашия лекар, преди да я предложите на животното. Ключът е в умереността – особено ако давате за първи път от плода на четириногия си другар.

Подобно на много плодове, включително пъпеш, динята може да причини храносмилателни проблеми като диария, ако кучето ви яде твърде голямо количество от нея. Винаги преценявайте колко да му дадете спрямо размера – колкото по-малко е животното, толкова по-малко диня трябва да консумира. 

 

Вижте още: 

6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

Кои плодове можем да споделим с кучето си

Виж още