Кои плодове можем да споделим с кучето си

куче Снимка: iStock

К огато настъпят по-топлите месеци на трапезата ни все по-често започват да изникват пресни плодове. За щастие, в България имаме достъп до най-различни, независимо дали са отгледани по нашите ширини или са внос – не можем да се оплачем от липса на разнообразие! А в горещ пролетно-летен ден няма нищо по-освежаващо от един леден фреш или плодова салата за десерт, а защо не – и за закуска, нали?

Разбира се, добра идея е да включим някои плодове в диетата на кучето ни, най-малкото, защото е важно менюто на любимеца ни да е максимално богато на витамини, минерали и хранителни вещества. А, както знаем, плодовете имат в изобилие от тях. Но, подобно на ситуацията при зеленчуците, не всички са подходящи за косматия ни приятел. 

За това – вижте 10-те най-полезни и „разрешени“ за консумация от кучето ни видове плодове. И не забравяйте – както с всичко, нужен е баланс и мярка в количествата, дори когато говорим за здравословна храна.

  • Ябълки

Тези плодове са пълни с антиоксиданти благодарение на богатото съдържание на полифеноли – фитохимични съединения, които защитават организма от окислително увреждане. Редовната им консумация помага за регулиране на кръвната захар, защитава сърцето, добре и за храносмилането.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Банани

Бананите са отличен източник на диетични фибри, както и на витамини А, В и С, мед, магнезий, манган и калий. Умерената им консумация от домашния любимец (1-2 кръгли резенчета на ден) помага срещу развитие на хронични заболявания на сърцето, диабет и различни видове рак.

кучеСнимка: iStock

  • Боровинки, къпини, малини

Ярките си и богати цветове тези малки плодчета дължат на съдържащите се в тях антоцианини – растителни пигменти, които имат мощно антиоксидантно, противораково и противовъзпалително свойство. Те защитават сърцето, подобряват зрението и паметта. От всички тези плодове избягвайте само ягодите – семките им могат да предизвикат алергична реакция у домашния ви любимец.

кучеСнимка: iStock

  • Пъпеш

Няма по-приятно нещо от студено парче пъпеш в жарък ден, нали? Оказва се, че спокойно можем да почерпим и четириногия ни приятел с него – така ще му осигурим здравословна доза антиоксиданти, а в добавка – витамини С, В и К, алфа-каротин и бета-каротин, калий и магнезий.

кучеСнимка: iStock

  • Круши

Това са плодове с ниско съдържание на киселини, което ги прави чудесен избор за кучета с по-чувствителен стомах. Те са добър източник на естествени фибри, а пектинът в тях помага за храносмилането. В крушите има и завидни количества от витамините С и К, както и минерали като мед, магнезий, фосфор и цинк.

  • Ананас

Този сладък плод има много мощни антиоксидантни свойства, благодарение на високите нива на витамин С. В ананаса се съдържа и бромелаин – ензим с противовъзпалителни средства, който спомага намаляването на признаците и болките при артрит. Важно е порциите, които давате на любимеца си от този плод да са малки, защото предозирането му може да му причини диария.

  • Диня

Сочна и сладка, динята е пълна с ликопен и бета-каротин- фитохимикали, които й придават характерния наситен розово-червен цвят. Те са мощни антиоксиданти, които имат чудесни противовъзпалителни ползи за организма на домашния ви любимец. Поради високото съдържание на вода, динята е много нискокалорична и освежаваща – идеално средство за утоляване на жаждата през лятото!

  • Папая

Почистена от семките и нарязана на дребно тя се препоръчва за кучета, които страдат от диабет. Подобрява значително храносмилането, а съдържащите се в нея ензими имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. 

плодовеСнимка: iStock

Тъй като плодовете, за разлика от при зеленчуците, можем да даваме главно в суров вид на кучето си – без каквато и да е било термична обработка, 

не прекалявайте с количествата! Ако не искате да докарате на домашния си любимец диария, разстройство или подуване на стомаха – максимум парченце или две е напълно достатъчно. 

И не забравяйте – както при всяко нещо важни са умереността и баланса! А споделеният плод винаги е по-вкусен, нали? 

 

Вижте още:

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

10 най-вредни храни за кучето ни

Виж още