Могат ли кучетата да ядат орехи?

куче ядки Снимка: iStock

А ко обичате орехи, то може би се чудите дали можете да споделите малко от любимите си ядки с домашния си любимец? Въпреки че орехите са полезни за нас и са добра добавка към закуска, богата на хранителни вещества, най-добре е да ги запазите за себе си. Да, орехите не се считат за здравословно лакомство за кучетата. Рисковете от консумацията им при четириногите ни другари варират от проблеми със стомаха до сериозни състояния като токсичност. 

Безопасни ли са орехите за кучетата?

Орехите могат да са опасни за кучето ви, особено ако е хапнало твърде много от тях, пишат от PetMD. Ако домашният ви любимец открадне орех, който е паднал от кухненския ви плот, това вероятно няма да му се отрази особено. Въпреки това, най-добре е да избягвате да давате орехи на питомеца си поради няколко причини:

  • Токсична плесен

Орехите са податливи на определен вид черна плесен, която може да бъде изключително токсична за кучетата ни. За това и особени рискове носят орехите, набрани директно от дърветата и съхранявани с черупката. По-малко вероятно е тази плесен да се появи при пакетираните ядки, закупени от магазина за хранителни стоки. Въпреки това орехите като цяло имат високо съдържание на влага, което създава благоприятна среда за растеж на гъбички.

куче ядкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че е възможно да сварите и изсушите старателно орехите, за да премахнете потенциалните патогени от тях, може би не си струва усилието, особено предвид, че има толкова други лакомства, които косматият ви другар би похапнал с удоволствие!

Какви са рисковете, ако кучето ми е яло орехи?

Ако кучето ви случайно е погълнало плесенясал орех, симптомите, за които да внимавате, включват: повръщане, треперене и гърчове. Незабавно се свържете с ветеринарния си лекар, защото това състояние може да бъде фатално, ако не се лекува, особено при малките и възрастните кучета. 

куче ядкиСнимка: iStock

Самите обикновени, закупени от магазина орехи не са непременно токсични за домашния ви любимец в малки количества (ако приемем, че не съдържат гъбички или плесен). Но твърде големи количества тях могат да бъдат вредни по други причини.

  • Високо съдържание на мазнини

Най-общо казано, човешки храни като орехи, които са с високо съдържание на мазнини, могат да разстроят стомаха на домашния ви любимец, предизвиквайки обичайни симптоми на чревен дискомфорт като повръщане и диария. В някои случаи обаче, консумацията на орехи може да доведе до развитие и на по-сериозни заболявания като панкреатит или гастроентерит. 

Панкреатитът е възпаление на панкреаса, което може да бъде остро или хронично, докато гастроентеритът възниква, когато стомашно-чревният тракт (особено стомаха и червата) се възпали. И двете състояния, особено панкреатитът, могат да бъдат много сериозни или дори фатални за вашето куче.

куче ядкиСнимка: iStock

  • Сол и други добавки

Друга причина да държите орехите далеч от кучето си е, че заедно с високото съдържание на мазнини, предварително опакованите орехи могат да съдържат и добавки като сол или други подправки, които се считат за вредни за домашните любимци. 

  • Стомашно-чревна обструкция

Тъй като орехите са един от по-големите сортове ядки, те не само могат да бъдат трудни за смилане от кучето ви, но могат и потенциално да причинят сериозни стомашно-чревни блокажи – особено при по-малките породи. Тези блокажи често налагат медицинска интервенция и могат да бъдат фатални, ако не се действа веднага. 

  • Опасност от задавяне

Задавянето е друг риск, тъй като много кучета поглъщат храната си, без да я дъвчат. А кръглата форма на ореха прави по-голяма вероятността да заседне в гърлото на прекалено нетърпеливото ви куче. 

куче ядкиСнимка: iStock

Има ли ползи за здравето от орехите за кучетата?

Според експертите, кучетата не могат да се възползват напълно от ползите за здравето от ядките, тъй като храносмилателната им система не може да ги усвои толкова добре, колкото нашата. 

Дървесните ядки като орехи, бадеми и лешници са пълни с витамини и минерали, здравословни мазнини, протеини и фибри, за които е доказано, че имат ползи за здравето на хората. По-специално пресните орехи са пълни с протеини, антиоксиданти и омега масла. За съжаление нашите четириноги приятели не могат да се възползват от същите предимства.

куче ядкиСнимка: iStock

Има ли други ядки, които можем спокойно да споделим с кучето си?

Като цяло ветеринарните лекари не препоръчват да се дават ядки на кучета, тъй като това са ненужни калории и рискове от хранителна гледна точка. Особено висок е риска при ядките макадамия, които се считат за токсични за четириногите ни другари. 

куче ядкиСнимка: iStock

Фъстъците и кашуто, при това – в малки количества, се смятат за най-малко вредни за кучетата. В тях се съдържат хранителни вещества като фибри и протеини, но те все пак крият риск от причиняване на стомашен дистрес или запушване на червата. 

Ако решите да предложите ядки на домашния си любимец, уверете се, че тези лакомства съставляват съвсем малък процент от общия му калориен прием. Питомецът ви трябва да получава всички калории от балансираната си диета, специално формулирана за хранителните му нужди. Прекомерното включване на лакомства и мазни храни към менюто му, може да доведе до наднормено тегло, което да доведе до или да влоши състояния като диабет и артрит.

куче овесени ядкиСнимка: iStock

 

Виж още