Добре ли е да даваме на кучето хляб

куче Снимка: iStock

И ма хора, които са уверени, че ако на масата им няма хляб, то едва ли биха могли да се нахранят пълноценно. Други пък просто обичат вкуса му, за трети няма нищо по-добро от препечена филийка и сладко за закуска. 

Да, хлябът е сред храните, които доста често присъстват на нашата трапеза под различна форма, но дали е добре да даваме на кучето си от него? Със сигурност всеки стопанин на куче поне веднъж си е задавал този въпрос.

Безопасно ли е да даваме хляб на кучето си?

Отговорът е – по принцип да, но с някои уговорки. 

Обикновеният бял или ръжен хляб е безопасен за домашните ни любимци. Разбира се – в умерени количества, а най-добре – под формата на лакомство между храненията. 

Dogsandcats.bg

В идеалния случай – избягвайте го и се придържайте към балансирана, пълноценна диета за домашния си любимец, включваща достатъчно витамини, минерали и неразтворими фибри от други, по-щадящи за кучешкия организъм източници. 

Докато обикновения хляб е сред човешките храни, които можете да давате на кучето си – в малки количества, не така стоят нещата с различните видове ароматизирани и подсладени закуски. 

Тестени продукти като кифли, козунак, банички, кашкавалки, сиренки и други любими закуски на малки и големи, често са пълни със съставки, които са вредни и дори токсични за домашните ни любимци. Това са стафиди, лук, захар, семена, ядки, сирене, палмово масло.

кучеСнимка: iStock

Хляб с или без глутен?

Напоследък е все по-модерно на пазара да се акцентира на продукти без глутен. Що се отнася до домашния ви любимец обаче, това се налага само ако има установена алергия към пшеница. противен случай няма здравна причина да избягвате глутена, дори напротив – именно белият хляб е най-ценен източник на енергия, фибри и важни хранителни вещества за кучето ни. 

Имайте предвид, че алергията на четириногите към хляба е доста рядко срещана. Повечето хранителни алергии при домашните любимци са свързани с животински продукти. За това – освен ако всички доказателства не сочат, че се касае за непоносимост към зърно, най-добре е първо да изключите други по-често срещани виновници – като говеждо, яйца, млечни продукти или соя. 

Възможно ли е хлябът да разстрои стомаха на кучето?

Освен ако домашният ви любимец няма алергия към пшеница или непоносимост към глутен, яденето на малко количество хляб не би трябвало да се отрази на храносмилането му. Въпреки това – при някои четириноги, които по принцип страдат по-често от стомашни разстройства, това може допълнително да причини дискомфорт. За животни с по-чувствителни стомаси бихме препоръчали да се придържате към неутралните и най-лесни за преработване – варен ориз, елда или овесени ядки, съчетани с накъсано пилешко месо.

За добрите свойства на маята върху организма на кучето ни

Една от основните съставки на белия или ръжения хляб е бирената мая, която се получава от ферментацията на бира. Малко хора знаят, че това е един от най-добрите източници на естествени витамини от група В, които подпомагат храносмилането, метаболизма и работата на нервната система. 

кучеСнимка: iStock

Бирената мая поддържа кожата, косата, очите и състоянието на черния дроб на кучето здрави. Тя е и пълноценен протеин – съдържа всичките десет незаменими аминокиселини, които четириногият ви приятел трябва да получава от диетата си. 

В заключение можем да кажем, че да споделите част от закуската си с домашния любимец може и да не е опасно за него, важно е какъв е самият хляб. И тук важи правилото – да не се прекалява с количеството. 

 

Вижте още:

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

Виж още