Можем ли да даваме на кучето си Имодиум при разстроен стомах

куче Снимка: iStock

К огато се сблъскате със случаи на разстроен стомах (диария) у вашия домашен любимец, естествено е да се зачудите дали се налага да посетите задължително ветеринарния кабинет или можете да облекчите дискомфорта на животното у дома. Като му дадете едно от лекарствата, които действат при вас, когато изпаднете в подобно състояние, като Имодиум (Imodium)Нека заедно разгледаме доколко това е добра идея и по-важното – кога не се препоръчва да го правите. 

кучеСнимка: iStock

Какво е Имодиум?

Имодиум (общо известен като лоперамид) е синтетичен опиоид. Всички опиоиди (например – морфин, оксикодон и др.) имат утвърдена репутация за причиняване на запек. Лоперамидът е толкова добър в това си свойство, че този „страничен ефект“ се е превърнал в основната причина да го използваме като лекарство при разстроен стомах. 

От друга страна, макар да стопира диарията, Имодиума не е много добър в облекчаването на болките, с които тя често бива съпроводена. Така че рядко се използва с тази цел. 

Dogsandcats.bg

куче диарияСнимка: iStock

Безопасен ли е Имодиума за кучета?

Някои кучета с определени видове диария могат да приемат Имодиум, но в други случаи даването на лекарството на домашния ви любимец може да доведе до потенциално сериозни странични ефекти като запек, подуване на корема и панкреатит

Ето някои случаи, при които да НЕ давате Имодиум на вашето куче:

  • Домашният ви любимец е пастирска порода (Коли, Шелти или Австралийска овчарка).

Тези четириноги могат да носят мутантна форма на гена ABCB1-1Δ (MDR1), която драстично ограничава способността им да разграждат някои видове лекарства. Включително Имодиум. 

  • „Бели крака = не лекувайте“

Ако не сте сигурни дали медикаментът е подходящ за домашния ви любимец или не, това просто и лесно за запомняне ветеринарно правило ще ви бъде от полза. 

  • Кучето ви страда от здравословен проблем

Ако домашният ви любимец е диагностициран с друго медицинско заболяване (чернодробно, бъбречно, болест на Адисон, хипотиреоидизъм, астма, затруднено дишане, нараняване на главата), това може да го направи по-податливо към страничните ефекти на Imodium. Избягвайте лекарствотои ако животното има болки в корема, повръща обилно, вече е на възраст или е още малко кутре, както и ако рязко е загубило тегло наскоро. 

кучеСнимка: iStock

Ако нито едно от изброените не съответства на състоянието на вашето куче – консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да се уверите, че той/тя смята, че даването на Имодиум на вашия домашен любимец е добра идея. Ако имате „зелена светлина“ – то следвайте препоръките относно дозирането, които ще получите от специалиста. 

Винаги се водете от препоръките и точното прилагане на медикамента, определени от ветеринарния ви лекар. Не правете експерименти и не превишавайте определените количества. 

В допълнение: Имодиум никога не трябва да се дава на котки, освен под строг ветеринарен контрол. Котките са изключително чувствителни към това лекарство и има вероятност да развият възбуда и възбуждащо поведение.

Вижте още: Защо кучетата повръщат по време на път

Виж още