Защо кучетата повръщат по време на път

куче Снимка: iStock

С настъпването на по-топлите месеци идва и сезонът на почивките.

Ако сте решили да споделите ваканцията си с вашия четириног приятел, то един от възможните проблеми, пред които можете да се изправите е – кучето ви да не се чувства добре по време на път. 

Ако домашният ви любимец повръща, докато се вози в кола, може би страда от кинетоза (болест на пътуването). 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Може и да ни е трудно да повярваме, но кучетата понякога страдат от същите болести, от които и ние, хората. При четириногите, особено, когато са по-малки, болестта на пътуването е много често срещана и може да се окаже истинско предизвикателство да вземете косматия си приятел на по-дълъг път с вас, независимо дали говорим за возене в автомобил, автобус, влак, кораб или самолет.

Добрата новина е, че повечето кучета в един момент „надрастват“ гаденето и повръщането по време на път. Какво можем да направим обаче, ако въпреки че вече е в зрялата си възраст, домашният ни любимец продължава да понася много зле пътуването в различни превозни средства?

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че ако забележите признаци на „морска болест“ при вашия любимец, на първо място трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. А ето и малко повече за причините, симптомите и лечението на кинетозата при кучетата. 

Защо на някои кучета им става зле в кола?

Кинетозата е резултат на свръхстимулация на вътрешното ухо. Или иначе казано – получава се, когато има противоречие между възприятията за движение, произтичащи от зрението и вестибуларния апарат. При хората това се изразява в следното: виждаме, че се движим, но не го усещаме или обратното – усещаме, че се движим, но не го виждаме.

При кучетата ни стресът също е основен фактор за повръщането при возене в кола. Това е така, тъй като за много четириноги главната асоциация, свързана с качването в автомобил е негативна – посещение при ветеринар, например.

кучеСнимка: iStock

Ако в миналото кучето е претърпяло автомобилна катастрофа, травмата може да е толкова силна, че на животното да му става лошо дори и след 5 минути в автомобил. 

Съществува, разбира се, и обратният вариант – кучетата могат да се развълнуват и превъзбудят от перспективата за щастливо пътуване в компанията на стопанина си до близкия кучешки парк или извън града. Това нетърпение може да причини умора и гадене на косматия ви приятел.

Симптоми на кинетоза при кучетата

Най-очевидните симптоми на „Автомобилната болест“ при кучетата са гадене и повръщане. Преди това може да забележите обилно слюноотделяне, по-често прозяване, задъхване или треперене.

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви прояви някой от тези признаци още щом запалите двигателя на колата си – имайте едно на ум, че не ви очаква леко пътуване.

Лечение и профилактика на заболяването

Ако домашният ви любимец реагира с повръщане всеки път, когато прекара известно време в колата ви, на първо място трябва да посетите ветеринарния си лекар. Той ще ви насочи към подходящи лекарства и медикаменти, които да подтиснат симптомите на гаденето. Имайте предвид, че някои от тях могат да предизвикат сънливост – пригответе възглавница или легло на задната седалка на колата си, където кучето може да подремне при нужда.

Ето някои практични съвети, които ще помогнат да предотвратите появата на морска болест при кучето ви: 

  • Не хранете животното непосредствено преди пътуването.

Кучетата пътуват по-добре на гладно.

кучеСнимка: iStock

  • Правете спирки за почивки

Никой не познава домашния ви любимец по-добре от вас – следете езика на тялото и поведението му за признаци, че не се чувства добре. И ако ги забележите – направете почивка. Някои кучета могат да пътуват с часове, други имат нужда от по-чести спирания.

  • Отворете прозореца

Дайте възможност на кучето да поеме свеж и хладен въздух. Но не толкова, че да може да скочи или падне.

  • Осигурете безопасността на домашния ви любимец

Дали ще пътува със специален предпазен колан или ще сложите отзад преграда – уврете се, че при евентуален инцидент кучето ви няма да пострада. Ако това се случи, то може да го травмирате за цял живот.

кучеСнимка: iStock

  • Променете асоциацията на кучето

Ако домашният ви любимец свързва с негативни емоции возенето с кола, направете няколко кратки возения до близкия парк или градинка, където да играете и да се забавлявате заедно.

 

Вижте още: 

Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

Виж още