Можем ли да даваме на кучето си къпини

куче Снимка: iStock

З абавно е да даваме различни лакомства на кучето си от време на време. А лятото е сезон, през който можем да експериментираме със сезонни плодове и зеленчуци, каквито можем да открием в изобилие. Защото, в крайна сметка, ако те са толкова полезни за хората, логично би било да можем да почерпим с тях и домашния си любимец, нали? 

кучеСнимка: iStock

Ако обичате разходките сред природата и търсите прохладата на планината, то горските плодове са добър начин да разнообразите диетата си.

Къпините, които са типични за този период от годината, са чудесно лакомство, което спокойно можете да споделите с четириногия си другар. 

Dogsandcats.bg

Безопасни ли са къпините за кучетата?

Ако търсите сладко и здравословно лакомство за домашния си любимец, имаме добри новини – къпините са безопасни за консумация от косматите ни спътници. Те са с ниско съдържание на калории и захар, така че няма защо да се чувствате зле или да изпитвате вина, ако почерпите с тях вашето кученце. Разбира се – от време на време и не в големи количества.

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат други видове горски плодове?

Освен къпините, сред горските плодове, които можете да давате на домашния си любимец спадат и ягоди, боровинки и малини. Всички те са меки и лесни за дъвчене от кучетата и не съдържат съставки, които са токсични за тях. 

Кои горски плодове да не даваме на кучето си

Някои горски плодове могат да причинят проблеми на кучетата и не бива да им давате дори да ги опитат еднократно. Такива са, например, черешите, които съдържат костилки, които създават опасност от задавяне. В допълнение, някои от частите на черешата съдържат химикали, които са токсични за четириногите – това са стъблата и листата. 

кучеСнимка: iStock

Сред горските плодове, които крият известни рискове, свързани с костилки и недотам полезни съставки за животните, са хвойна, имел и шипка. 

Кои други плодове можем да споделим с кучето си?

За щастие, плодовете, които можем да споделим с домашния си любимец са далеч повече, отколкото тези, които са потенциално опасни за него. Чувствайте се свободни да давате на домашния си любимец манго и праскови – стига да сте премахнали внимателно костилките. Ябълки, портокали, круши, банани, броколи, брюкселско зеле, пъпеш, ананас… Всички те са добри, стига да ги нарежете на дребно, като преди това сте отстранили семената, кората и сърцевината им. 

кучеСнимка: iStock

Сред плодовете, които е по-добре да не давате на косматия си другар пък, спадат и грозде, авокадо, кокосов орех.

Дори и да сте избрали плодовете и зеленчуците като здравословен заместител на лакомствата на домашния си любимец през лятото (за което ви поздравяваме!), не забравяйте, че те трябва да представляват само 10% от диетата му. Като цяло, около 90 процента от калориите на кучето трябва да идват от висококачествена, хранително балансирана храна за кучета. Останалите 10 процента могат да представляват лакомства.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Плодовете, които да спрете да давате на кучето си още днес

Защо кучето ни не трябва да яде грозде

 

Виж още