Плодовете, които да спрете да давате на кучето си още днес

куче Снимка: iStock

П одобно на зеленчуците и някои видове ядки, кучетата ни могат да ядат плодове като добър начин да добавите здравословни хранителни вещества към диетата им. И докато ябълките, крушите или бананите, консумирани с мярка, могат да имат благотворно въздействие върху четириногия ви другар, има плодове, които е по-добре да се въздържате да споделяте с него. Колкото и умолително да ви гледа. Защото те и дори части от тях могат да са токсични за домашните ни любимци, да им причинят диария, повръщане и дори – в по-тежките случаи, бъбречна недостатъчност. 

Нека разгледаме заедно кои плодове да спрете да давате на кучето си още днес:

  • Aвокадо

За съжаление, не се препоръчва да давате на домашния си любимец авокадо, дори да сте убедени в полезните му свойства. Според ASPCAплодът, костилката и кожата му съдържат токсин, наречен персин. Той може да причини разстроен стомах, повръщане и диария при четириногите. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Къпини и малини

Макар боровинките да се сочат за много полезни за кучетата, малините и къпините по-добре да оставите за себе си. Яденето им обикновено води до диария при домашните ни любимци.

къпиниСнимка: iStock

  • Череши

Поради малкия си размер, дългите стъбла и костилките, черешите не си струват риска, когато става въпрос да почерпите с тях кучето си. Самият плод не е токсичен, но всичко около него е. 

кучеСнимка: iStock

  • Грозде и стафиди

Гроздето е отровно за кучета и никога не бива да им се предлага – нито като закуска, нито като лакомство. Яденето на този плод може да доведе до бъбречна недостатъчност. И знайте, че ако подозирате, че косматият ви другар е изял грозде или стафиди, следете за признаци на летаргия, повръщане, диария и прекомерно слюноотделяне. 

кучеСнимка: iStock

  • Грейпфрут, лимон, лайм

Цитрусите са кисели и не се отразяват добре на храносмилателната система на кучето. Киселинността на сока им е твърде висока за домашните ни любимци, а кората и семената са токсични. А и повечето домашни любимци и без това не харесват вкуса.

кучеСнимка: iStock

  • Сливи 

Сливите попадат в странната междинна зона, също като цитрусите. Тоест, самият плод не е токсичен, но ако трябва да изберем, то бихме казали, че е по-добре да избягвате да храните домашния си любимец с тях. И, разбира се, в никой случай да не допускате костилката да попадне в устата на кучето ви. Ако все пак се случи да дадете слива на животното, наблюдавайте го за признаци на стомашно разстройство.

кучеСнимка: iStock

Защо да даваме на кучето си плодове?

Противно на всеобщото схващане, кучетата не са изцяло месоядни животни, макар да имат нужда да ядат много протеин за оптимално здраве. Най-общо казано, месото трябва да съставлява между 40 и 70 процента от диетата на животното. 

Нивото на активност, породата, възрастта и съществуващите здравословни проблеми определят точното количество протеин, от което се нуждае домашният ви любимец. В някои формули храна за кучета има включени малки количества плодове, най-често – боровники. Смята се, че те подобряват когнитивната функция на кучетата и намаляват възпаленията. Това е добра новина за застаряващите кучета, които са млади по сърце и искат да продължат да играят и да скачат на дивана до вас дори и с напредване на годините.

Освен това – повечето плодове имат добър вкус. И да успеете да накарате домашния си любимец да хапне поне 2-3 боровники на ден, може да се окаже доста лесно. Плодовете са сладки лакомства, без добавени захар и мазнини. За това – можете да ги добавите в ежедневното меню на косматия си другар, стига да се придържате към съветите на специалистите относно това кои от тях са полезни и кои – непрепоръчителни.

 

Вижте още:

6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

Защо кучето ни не трябва да яде грозде

 

Виж още