Защо кучето ни не трябва да яде грозде

куче Снимка: iStock

Г роздето може да ви изглежда като безвреден и здравословен плод, но за кучетата той може да причини много неприятни проблеми. И тъй като не се препоръчва за консумация от четириногите ни приятели – няма как да не се запитаме – кое е това, което прави гроздето лошо за домашните ни любимци? 

Предлагаме ви малко факти, свързани с гроздето и стафидите, които ще ви уверят, че не е никак добра идея да ги споделяте с домашния си любимец.

Кое прави гроздето опасно за кучетата?

Гроздето е токсично за домашните ни любимци. Независимо от сорта, вида или цвета си. Не се препоръчва да давате на кучето си грозде или продукти, в които то се съдържа. 

Dogsandcats.bg

Уверете се, че четириногото няма достъп до тях и всички членове на семейството ви са запознати с тази забрана.

Токсичността на гроздето при кучетата може да причини на сериозно увреждане на бъбреците, което бързо може да прерасне в остра (внезапна) бъбречна недостатъчност. А тя - да завърши с фатален край.

кучеСнимка: iStock

Към момента все още не е известно коя съставка прави гроздето токсично, но се смята, че това може би е неспособността на четириногите да метаболизират флавоноидите, танините и монозахаридите, които се съдържат в него. Това се отнася за всички продукти от грозде като гроздов сок, желе/конфитюр и дори франзела или кифла със стафиди. Освен че съдържат грозде, соковете, конфитюрите и желетата са богати и на захар и/или царевичен сироп, които могат да причинят затлъстяване и диабет при домашните ни любимци. 

Гроздето и продуктите от грозде не осигуряват никаква хранителна стойност, която да не може да бъде заменена с безопасни за домашните любимци плодове, като ябълките, например. 

Вижте още: Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Както споменахме малко по-горе - гроздето е токсично за кучетата. Стафидите са просто дехидратирано грозде, така че те са също толкова опасни и непрепоръчителни за консумация от четириногите.

Трябва ли да се притеснявам, ако кучето ми изяде едно грозде или стафида?

Токсичността в гроздето или стафидите не засяга всички кучета по еднакъв начин. Въз основа на известните до момента случаи, дори и в малки количества, те могат да причинят остра бъбречна недостатъчност, която може да бъде фатална.

кучеСнимка: iStock

Няма как да предположите как точно ще се отрази консумацията на грозде на кучето ви. За това – най-добре е да го избягвате. 

Признаци на токсичност след консумация на грозде или стафиди при кучетата

Обикновено началото на симптомите се появява между 12 и 24 часа след консумацията на грозде от животното. Най-често те включват:

  • Повръщане и/или диария, често в рамките на няколко часа след поглъщане. Може да забележите парченца грозде/стафиди в изпражненията или повръщаното на животното;
  • По-често уриниране
  • Жажда и прекомерно пиене на вода
  • Липса на уриниране (признак на блокиране функцията на бъбреците)
  • Загуба на апетит
  • Летаргия, слабост и липса на желание за игра
  • Дехидратация
  • Лош дъх

Какво да направите, ако кучето ви е яло грозде или стафиди

Ако домашният ви любимец е консумирал грозде или стафиди, третирайте това като спешна ситуация и заведете незабавно животното до най-близкия ветеринарен кабинет или клиника за спешна помощ.

Не се опитвайте да го лекувате сами като предизвиквате повръщане – освен ако не сте били инструктирани да го направите от ветеринаря си. 

 

Вижте още: 

10 най-вредни храни за кучето ни

Виж още