Можем ли да даваме на кучето си пуешки кости?

куче кост Снимка: iStock

З наем, че не бива да даваме на кучето си пилешки кости, но какво да кажем за пуешките? И за тях се отнася същото, категорични са специалистите. Домашните ни любимци не бива да ядат пуешки кости, тъй като те, също като пилешките, могат да бъдат опасни за тях. Процесът на готвене прави тези кости крехки и податливи на раздробяване, което може да доведе до наранявания на устата, гърлото и червата, а консумацията им да причини запушвания и запек.

Суровите пуешки кости са по-малко склонни да се разцепят, но и при тях има някои рискове. По-конкретно, те могат да доведат до задушаване и проблеми с храносмилането. Чрез тях домашният ви любимец може да се зарази и с някои болести, тъй като не са преминали термична обработка и следователно патогените по тях не са унищожени. Ето защо е най-добре да избягвате всякакъв вид пуешки кости.

куче костСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец случайно докопа някое кокалче от пуйка, то трябва да направите всичко възможно, за да го накарате да го пусне. Ако животното откаже да изпълни командата ви да „пусне“, опитайте да го примамите да го направи с друго лакомство с висока стойност (като малко месо от самата пуйка, например). 

Dogsandcats.bg

Пуешките кости не са токсични, така че в повечето случаи не е необходимо спешно посещение при ветеринарния ви лекар. Те обаче не са безопасни за консумация от домашните ни любимци, а попадането им в организма на питомеца ви може да причини редица усложнения. За това в тези случаи най-важно е наблюдението.

Ако кучето ви изяде пуешка кост, най-важното е да не се паникьосвате. Шансът за сериозни усложнения е малък, през повечето време костта просто ще премине през тялото на животното (освен ако не е твърде голяма). Не е необходимо да се опитвате да предизвикате повръщане. Дори напротив – това е опасно, тъй като костта може да нарани гърлото на кучето ви, ако се върне обратно. За това е най-добре да я оставите да премине естествено, ако е възможно. Този процес често отнема до 48 часа, през които е важно да наблюдавате четириногия си другар. 

куче костиСнимка: iStock

Превенцията е най-доброто лекарство

Да държите кучето си далеч от костите – било то пуешки или пилешки, е най-добрият вариант, за да избегнете нежелани усложнения в последствие. Съхранявайте ги на място, недостъпно за косматия си другар. Уверете се и, че капакът на кофата за боклук е добре затворен.

В заключение, пуешките кости не бива да се дават на кучетата – просто има твърде много рискове, свързани с тях, които просто не си заслужава да поемате.

куче костСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата крият неща

Виж още