Можем ли да измием зъбите на кучето си с нашата паста

куче Снимка: iStock

З абелязали сте, че зъбите на вашето куче сякаш изглеждат по-жълти от нормалното, по тях има полепнала плака и различни парченца храна, а за капак – домашният ви любимец има и лош дъх. Не се безпокойте излишно – не сте единствените стопани на четириного, които започват по-късно да се грижат за денталната хигиена на любимеца си. 

кучеСнимка: iStock

Доброто орално здраве на вашето куче е важно, за това и никога не е късно да започнете да обръщате повече внимание на тази част, свързана с грижите за животното. Не сте сигурни обаче, дали можете да използвате обикновена паста за зъби или е необходимо да купите специална от близкия зоомагазин? Тя, разбира се, може и да е по-скъпа от вашата, за това и е съвсем логично да се запитате– каква е разликата и необходима ли ви е действително?

Защо е важно да миете зъбите на вашия домашен любимец

Редовното почистване на зъбите на домашния ви любимец, независимо дали е куче или котка, е изключително важно и крие редица ползи за общото здравословно състояние на животното. Според VCA Animal Hospital, в идеалният вариант миенето на зъбите на кучето трябва да се прави по веднъж на ден. Добре е да се прави и едно професионално дълбоко почистване годишно при ветеринарен лекар.​

Dogsandcats.bg

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

Ако полагате недостатъчни грижи за зъбите на домашния си любимец, това може да доведе до парадонтоза – състояние, което започва като гингивит, но може да прогресира. Лошото орално здраве също може да доведе до артрит и сърдечни заболявания.

Каква паста за зъби можем да използваме за кучето си?

Въпреки че е важно да миете редовно зъбите на четириногия си другар, трябва да сте сигурни, че използвате правилна паста за зъби. Това значи, че тя задължително трябва да е специално предназначена за домашни любимци. Не използвайте „човешка паста за зъби“, защото съставките в нея могат да бъдат токсични за питомеца ви.

кучеСнимка: iStock

В голяма част от популярните пасти за зъби се съдържа и ксилитол – изкуствен подсладител, който е силно токсичен за кучетата. При миенето, както сами знаете, част от пастата попада и в гърлото ни, а това значи, че животното неминуемо ще я погълне. Което, от своя страна, може да доведе до спад на кръвната захар и увреждане на черния дроб, информират от Американския киноложки клуб.

Как да миете зъбите на домашния си любимец

Когато миете зъбите на вашето куче, първо сложете малко от пастата на пръста си и дайте на животното да я подуши/близне. В зоомагазините можете да откриете „апетитни“ за домашните ни любимци пасти с аромат на пиле, така че в повечето случаи можете да сте спокойни, че четириногото ще й се наслади.

кучеСнимка: iStock

Можете да използвате четка тип напръстник, която, особено при по-малки кучета, е доста по-лесна за използване в сравнение с обикновената. Бавно и внимателно почистете зъбите по около 30 секунди (в идеалния случай) от всяка страна, уверете се, че сте достигнали и до най-задните, тъй като там има най-много натрупвания на храна. 

В допълнение към миенето, много стопани на домашни любимци включват и дентални лакомства към менюто им. Въпреки че не бива да се използват като заместител на четкането, те могат да помогнат срещу натрупване на плака, а специалната им текстура масажира и стимулира венците, пишат от Care Animal Hospital. В случай, че забележите кървене, подуване или разраняване на венците, свържете се с ветеринарния си лекар и запишете час за преглед.

В заключение –

краткият отговор на въпроса дали можем да използваме своята паста за зъби и при домашния си любимец е не, не трябва. Това може да се отрази зле на здравето на устната кухина на животното.

Ако не разполагате с кучешка паста за зъби, по-добре е да заложите на дентално лакомство и да изчакате с миенето, докато се снабдите с подходящ продукт. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

Какво ни казва цветът на венците на кучето

5 интересни факта за зъбите на вашето куче

 

Виж още