5 интересни факта за зъбите на вашето куче

куче Снимка: iStock

С поред последни ветеринарни проучвания, зъбните заболявания са една от най-честите причини, поради които стопани на четириноги посещават специалист. Друго изследване пък прогнозира, че поради неглижиране на денталните проблеми и устната хигиена, съществува потенциален риск от над 80% от домашните любимци да развият някаква форма на пародонтоза до 2-годишната си възраст. 

Редовните стоматологични грижи за кучето ви са задължително условие, ако искате да му осигурите дълъг и щастлив живот. Според проведено проучване, едва 7% от анкетираните собственици на четириноги потвърждават, че мият зъбите на питомците си ежедневно. 

За да разберете по-добре как да се грижите за оралната хигиена на кучето си и колко важно е това да се превърне в част от ежедневната ви рутина, решихме да ви запознаем с някои любопитни факти, които вероятно не сте знаели за кучешките зъби.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Кучетата имат два комплекта зъби през живота си

Точно както хората имат млечни зъби, така и кученцата ни имат „бебешки“ зъбки, които по-късно заменят с постоянни. Млечните зъби при четириногите започват да растат на около 4-месечна възраст, а след 6-ия месец започват постепенно да падат, отстъпвайки място на постоянните. 

В сравнение с децата обаче, при които процесът протича с години, при кученцата този преход е много бърз – случва се едва в рамките на няколко седмици. 

 • Възрастните кучета имат повече зъби от хората

Кученцата имат само около 28 млечни зъби, докато при по-зрелите животни те са 42 на брой. Както добре знаем, повечето хора имат 32 зъба в устата си. 

 • Кучетата използват зъбите си по различен начин от хората

Докато съставът и химическата структура на кучешките зъби са подобни на тези на човешките, размерът и формата им доста се различават. Най-силно това е видимо при кучешките зъби, които са дълги и заострени. Те се използват да захващане, повдигане, дърпане или потенциално – за защита. 

кучеСнимка: iStock

 • Структурата на корените на кучешките зъби се различава от тази на хората

Структурата на корените на кучешките зъби е подобна на тази на хората с изключение на това, че при четириногите трите горни кътника имат два корена, докато двата долни молара (кътника) – имат три корена. 

Освен това – корените на кучешкия зъб са по-дълги от тези на човешките. Видимата корона обикновено е само около една трета от дължината на зъба, а при резците – около една четвърт. 

 • Кариесите на кучешките зъби са изключително редки

Тъй като бактериите в устата на кучето са различни от тези, които живеят в човешката, кариесите при домашните ни любимци не се случват често. По принцип, кариесите се причиняват от специфични бактерии, които живеят на плоската повърхност на зъбите и метаболизират захарите в киселина. Кучетата обикновено не консумират толкова захар, колкото хората, за това и бактериите, които причиняват кариеси в устата им са по-малко. 

миене на зъби на кучеСнимка: iStock

Ако забележите кариес по зъбите на домашния си любимец, това най-вероятно е в следствие на яденето на твърде много лакомства.Възможно е да се случи и, ако в домашно приготвената храна на животното присъстват плодове и зеленчуци, които са богати на захари като банани, тиква и сладки картофи, например. 

Какви са признаците на стоматологично заболяване при кучетата

Стопаните на домашни любимци трябва да са особено внимателни за признаци на пародонтоза при кучетата. Важно е да посетите специалист ако забележите симптоми на заболяване на зъбите или венците. Не правете грешката да сте от онези собственици на четириноги, които не признават, че питомците им имат проблем, докато болестта вече не е в напреднал стадий. 

Ветеринарните лекари предупреждават и за това, че кучетата инстинктивно се опитват да скрият всяка болка или дискомфорт, за да избегнат прояви на слабост. А това прави ситуацията още по-трудна за разпознаване. 

кучеСнимка: iStock

Най-честите признаци на проблеми с денталната хигиена на кучето включват:

 • Зачервени венци
 • Кървящи венци
 • Плака
 • Лош дъх
 • Кръв в купичката за вода или храна
 • Активно слюноотделяне
 • Дъвчене само на едната страна 
 • Подуване на лицето
 • Прекомерно разтриване на муцуната с лапи

Миенето на зъбите на вашия домашен любимец е основната и най-добра защита срещу заболяванията на венците. Ежедневното почистване, съчетано с периодични прегледи при специалист ще направят много за добрата дентална хигиена на косматия ви приятел.

Февруари е месец, посветен на денталното здраве на домашните любимци. Следете DogsandCats.bg за още полезни материали по темата!

 

Вижте още: 

Кои породи кучета са с най-лоши зъби

Кое причинява лош дъх при кучетата

Виж още