Можем ли да използваме бебешка пудра срещу кучешки бълхи

куче бълхи Снимка: iStock

Б ълхите са най-често срещаните и безспорно – най-досадните паразити, които могат да заразят домашния ни любимец, причинявайки му неприятен сърбеж и разпространявайки различни болести. Въпреки че има различни ефективни химически средства, с които можете да помогнат на питомеца си да се отърве от неприятните гадинки, някои собственици на кучета предпочитат по-щадящи средства, като например бебешка пудра. 

куче бълхиСнимка: iStock

Действително, възможно е бебешката пудра да убие част от възрастните бълхи, но тя не е безопасна за всички четириноги и има ограничена ефективност, пишат от PetMD.

куче бълхиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Бебешка пудра срещу кучешки бълхи: действа ли наистина?

Все още няма проучвания или научни доклади в подкрепа на тезата, че бебешката пудра действително е ефективна и убива кучешките бълхи. Въпреки това, в различни уебсайтове и блогове за борба с кръвосмучещите паразити, можете да откриете подобна информация. Според нея, бебешката пудра изсушава възрастните бълхи и по този начин ги убива. 

куче бълхиСнимка: iStock

Действително, ако има ефект, то пудрата явно действа само при възрастните паразити, без да засяга яйцата или ларвите им. Поради това, в най-добрия случай, тя би имала ограничена ефективност. Защото, и преди сме споменавали, че бълхите, които виждате да пълзят по вашия домашен любимец, са само малка част от жизнения цикъл на тези паразити. 

Ако не предприемете действия срещу яйцата на бълхите и незрелите паразити, то ще се озовете в един безкраен кръг, включващ постоянна битка срещу тях. В допълнение, бебешката пудра не действа като обезпаразитяващо средство, тоест – не предотвратява повторното заразяване с бълхи. 

куче бълхиСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец страда от алергия към бълхи, бебешката пудра също не се препоръчва, тъй като кучето ви се нуждае от продукт, който предотвратява ухапванията от бълхи, а не такъв, който ги убива, след като вече са се появили.

В заключение, бебешката пудра може да бъде минимално полезна за убиване на възрастните бълхи, но не е безопасна за всички домашни любимци и има ограничена ефективност при контролиране на заразяването с досадните паразити. За това специалистите и ветеринарните лекари препоръчват да разгледате и да се спрете на други, доказано по-ефективни средства за обезпаразитяване и борба с бълхите по домашния ви любимец. 

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още:

8 скрити опасности в кучешките паркове, за които да внимавате

Виж още