8 скрити опасности в кучешките паркове, за които да внимавате

кучешки парк Снимка: iStock

Б роят на специалните паркове и градинки, предназначени за кучета в големите градове постоянно се увеличава, което може само да ни радва! Идеята за обществено място за разходка, където четириногите да тичат свободно и да общуват с други домашни любимци и хора, е повече от чудесна. 

кучешки паркСнимка: iStock

Въпреки че парковете за кучета стават все по-популярни обаче, има някои скрити опасности за нищо неподозиращите собственици на четириноги. 

Защо е добре да водим домашния си любимец в близкия кучешкия парк?

Парковете за кучета предлагат няколко предимства за четириногите. На първо място, те им осигуряват възможност да общуват с други домашни любимци и хора. Социализацията от ранна възраст е важна, тъй като помага на животните да се аклиматизират към различни нови гледки, звуци и ситуации. Друго предимство на парковете за кучета е, че те осигуряват място за упражнения на четириногите, което е жизненоважно за цялостното им благосъстояние. 

Dogsandcats.bg

кучешки паркСнимка: iStock

8 опасности в парка за кучета, за които трябва да внимавате

Въпреки безспорните си предимства, парковете за кучета крият и някои опасности, особено за хората и четириногите, които не ги посещават често. Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от тях, за да знаете, за какво да внимавате. 

  • Необучени и несоциализирани кучета

Парковете за кучета обединяват домашни любимци с широк спектър от характери, поведение и темперамент. Това означава, че не всички четириноги, с които се сблъскате, ще бъдат толкова добре обучени и спокойни. 

кучешки паркСнимка: iStock

Кучета, които не идват при повикване, отказват да седнат или не следват каквито и да е било насоки от страна на собственика си, могат да изложат останалите на риск. Същото се отнася и за вашия домашен любимец – ако не е добре трениран, научете го на основни команди, преди да се отправите към кучешкия парк. 

Четириноги, които не са общували с други себеподобни в ранна възраст, може да се затруднят да разчетат езика на тялото им. Тези кучета може да не успеят да отстъпят, когато са дадени предупредителни сигнали.

  • Нарушители на правилата

Кучешките паркове обединяват членове на общността в споделено пространство, с очакването, че всеки ще следва определен набор от правила и насоки, предназначени да осигурят безопасността. 

кучешки паркСнимка: iStock

Но дори самите вие да сте изрядни по отношение на реда, това не означава, че всички стопани на четириноги ще направят същото. Собственици, които не почистват отпадъците след питомците си и не обръщат внимание на поведението на кучето си, могат да създадат опасни ситуации за останалите.

  • Инфекциозни заболявания

Всяко обществено пространство, където се събират много животни, може да създаде риск от разпространение на инфекциозни заболявания помежду им. Най-честите от тях са парвовирус и развъдна (кучешка) кашлица. Четириногите, които не са в крак с ваксините, са изложени на по-голям риск. 

Заболяванията в кучешките паркове се разпространяват най-вече чрез контакт с други животни, излагане на урината и изпражненията им. 

кучешки паркСнимка: iStock

  • Паразити

Преди да се отправите към парка за кучета, трябва да обмислите рисковете от паразити като бълхи, кърлежи или тении. Чревните паразити често се предават чрез изпражненията. За да защитите питомеца си, уверете се, че получава редовна ежемесечна профилактика. 

  • Твърде много активност

Нова обстановка с различни гледки и звуци – всичко това може потенциално да превъзбуди домашния ви любимец. Ако кучето ви показва признаци, че „му идва в повече“, като например – задъхване, по-добре е да съкратите разходката си и да се отправите обратно към дома. 

кучешки паркСнимка: iStock

  • Дехидратация

Тичането и играта, особено в горещ летен ден, излагат кучето ви на по-висок риск от дехидратация. За да го избегнете, уверете се, че питомецът ви през цялото време има достъп до прясна, чиста вода и го карайте да прави почивки от време на време. 

  • По-груба игра 

Въпреки че стопаните на домашни любимци влизат в кучешките паркове с най-добри намерения и утопична визия, реалността е, че не всички четириноги си играят добре заедно. Или поне – не толкова добре, колкото се надяваме. 

кучешки паркСнимка: iStock

Важно е да имате предвид динамиката на поведението при различните кучета. Защото понякога може да се стигне до по-груба игра или откровени битки, което да доведе до спешно пътуване до ветеринарния ви лекар. Имайте предвид също, че на много места не разделят големите от малките кучета, а едно голямо животно може сериозно да нарани по-малко, дори и чисто неволно. 

  • Избягвайте възможните рискове

Идеалният кучешки парк е добре поддържан, чист, безопасен и защитен. Но това не се отнася за всички. Разхлабените, повредени и износени порти или огради могат да създадат риск от бягство. За да избегнете нежелани инциденти направете бърза проверка на периметъра, за да се уверите, че мястото, което сте избрали е сигурно, преди да пуснете питомеца си без каишка. 

кучешки паркСнимка: iStock

Вижте още:

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

Как да научите кучето си да идва при повикване

Виж още