Можем ли да почерпим кучето си с царевица на плажа

куче Снимка: iStock

С ладката царевица на плажа е едно от нещата, с които мнозина от нас свързват родното Черноморие. А и не само – това е едно от най-популярните лакомства през лятото, независимо дали я предпочитате в кофичка или варена. Но могат ли и кучетата ни да се почерпят с малко сладка царевица? 

кучеСнимка: iStock

Краткият отговор е да, зърната царевица от кочан са безопасни за консумация от домашните ни любимци. Консервираната сладка царевица обаче, е по-добре да се избягва. 

Dogsandcats.bg

Полезна ли е сладката царевица за кучетата?

Кучетата обичат вкуса на сладката царевица и тя действително има известни хранителни ползи за тях – не толкова обаче, колкото има ряпата, тиквичката или дори зеленият боб, но все пак – на общия фон може да се каже, че е полезна. 

Зърната на сладката царевица имат високо съдържание на въглехидрати (които дават допълнителна енергия на четириногите), изобилие от протеини, диетични фибри, витамин С, антиоксиданти, лутеин и заеаксантин – последните две са чудесни за зрението на косматите ни другари. 

кучеСнимка: iStock

Ключов е протеинът, който подпомагат значително мускулния растеж. Освен това, всички форми на диетични фибри поддържат здравето на червата на вашия домашен любимец. Сладката царевица би могла да бъде полезна част от една добре балансирана диета обаче, само при условие, че я давате на кучето си като случайна почерпка или лакомство, при това – не всеки ден. Всичко, за което трябва да внимавате, е как я сервирате.

Как безопасно да дадем сладка царевица на кучето си?

Царевицата, освен на плажа, е чест гост и на летните барбекюта. И да, знаем, че ви изглежда съвсем естествено да дадете малко от останалата по кочана (понякога цял ни идва твърде много) на кучето си. Но това никак не е добра идея.

кучеСнимка: iStock

Кочанът от сладката царевица може да се разпадне и раздроби, което представлява опасност от задавяне, или да причини чревна обструкция на четириногото. За това – може да ви изглежда като забавна идея да оставите кучето да гризе кочана, но рискът просто не си заслужава. 

Освен това, не всички форми на сладка царевица са безопасни. Консервираната сладка царевица често е пълна с консерванти и натрий. Това може да причини дехидратация и дори отравяне при поглъщане на по-големи количества. 

кучеСнимка: iStock

Замразената сладка царевица определено е по-добър вариант от консервираната, но е задължително първо да я сготвите. Уверете се, че не я задушавате с чесън или лук, тъй като и двете са токсични за кучетата. Придържайте се към малките порции и най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да я въведете в диетата на домашния си любимец. 

 

Вижте още:

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

 

Виж още