Защо кучетата обичат да дъвчат пръчки

куче с пръчка Снимка: iStock

Г оляма част от стопаните на кучета мислят, че пръчките са естествени играчки за домашните любимци. Възприемаме за съвсем нормално по време на разходка косматият ни приятел да си играе с тях – това е съвсем в реда на нещата, нали? Замисляли ли сте се обаче защо четириногите обичат да гризат пръчки? И кога този навик би могъл да стане опасен за тях?

Защо кучетата обичат пръчки?

Много домашни любимци обожават да си играят с пръчки навън – могат да ги гонят, дъвчат или разнасят наоколо с часове. Има породи, като Голдън Ретривър или други ловни кучета, които могат да пренесат с уста пръчка от близкия парк до дома ви – без да я пуснат нито за секунда. 

куче с пръчкаСнимка: iStock

Някои кучета просто обичат пръчки, докато други – са абсолютно незаинтересовани от тях. Домашните ни любимци ги възприемат като играчки, а всяко животно има своите лични предпочитания по този въпрос, нали? 

Dogsandcats.bg

Четириногите, които обичат да си играят с пръчки, най-често са привлечени от вкуса, миризмата или текстурата им. Ако кучето ви е младо (още му никнат зъбки) или е с по-игрива природа – то най-вероятно искрено ще се забавлява да носи и дъвче пръчици и клони по време на разходка в парка или някъде сред природата.

Могат ли пръчките да са опасни за кучетата?

Отговорът на този въпрос зависи от начина, по който домашният ви любимец си играе с тях. Основно правило е, че винаги, когато в устата на косматия ви приятел има пръчка – вие трябва да го наблюдавате. 

куче с пръчкаСнимка: iStock

При кучета, които ядат части от пръчките, които дъвчат – поглъщането на тресчици може да предизвика дразнене при преминаване през стомашно-чревния тракт, което може да доведе до повръщане, диария или липса на апетит. 

Тъй като тези парчета дърво не се усвояват добре от организма на животното – това причинява често дразнене и/или нараняване на дебелото черво или ректума на четириногото.

Често срещани при четириноги, които обичат да дъвчат пръчки, са оралните здравословни проблеми като наранявания на език, венци, устни и зъби. По-сериозните усложнения се изразяват в разкъсвания и фрактури в зъбната кухина, свързани най-вече с наличие на чужди тела в устата и стомашно-чревния тракт. Някои от тези състояния могат да са животозастрашаващи за домашния ви любимец или сериозно да влошат здравето му. 

По някои пръчици може да има мъх, плесен или други вещества, които биха могли да разстроят стомаха на кучето ви при поглъщане. За това - винаги, когато кучето ви си играе и дъвче пръчки – бъдете внимателни за наличие на всякакъв вид наранявания в устната кухина или стомашно-чревни разстройства.

Симптомите, за които да следите включват повръщане, кървави изпражнения, диария или констипация, летаргия и липса на апетит. Ако домашният ви любимец проявява някой от изброените или ако забележите кървене, свързано с нараняване на венците или зъбите му - не губете време да посетите ветеринарния си лекар. 

куче с пръчкаСнимка: iStock

Кога е по-добре да спрете кучето си да дъвче пръчки:

  • Ако домашният ви любимец има история, свързана с наранявания, причинени от дъвчене на пръчки.
  • Ако знаете, че кучето ви има склонност да поглъща части от пръчката.
  • Ако често – след игри в парка или сред природата с пръчки, кучето ви не се чувства добре – става унило, летаргично и няма желание за игри вкъщи.

Игрите с пръчки са любими на повечето кучета. За да сте сигурни, че те са максимално безопасни за косматия ви приятел – включете се и вие! Ще се учудите колко забавно може да бъде!

Вижте още:

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Защо кучетата обичат да ядат сняг

 

Виж още