Най-честите причини защо кучето се взира във вас

куче се взира в човек Снимка: iStock

К учето ви може да задържа поглед върху вас по много причини. Понякога четириногите се втренчват в стопаните си, за да привлекат вниманието им, като вид общуване или прилагат страховит поглед, за да ви предупредят да „отстъпите“. За това и, за да дадем най-точен отговор на въпроса: „Защо кучето се взира в мен“ е необходимо да се вгледаме в езика на тялото му.

Ако втренченият поглед на косматия ви другар е придружен от бързо мърдащи се, щастливи движения на тялото, той вероятно е в настроение за нещо забавно и му се иска да се включите в него. И обратно – ако в очите му има по-скоро блясък, бъдете внимателни. Погледът на животно, чието тяло е напрегнато, а главата – сведена, може да е знак, че то е нещастно или нещо го тревожи. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от най-често срещаните причини защо кучетата се взират в стопаните си.

Dogsandcats.bg
  • Обожаващият кучешки поглед

Ако погледът на вашето куче е мек и спокоен, то вероятно просто ви гледа с обожание, щастливо, че сте наоколо и се мотае с любимия си човек. Това е добър знак и не е необходимо да правите нищо, освен да отвърнете на този взор, пълен с обожание с мек зрителен контакт, който недвусмислено показва на питомеца ви колко много го обичате!

куче се взира в човекСнимка: iStock

  • Погледът на щастливото куче

Куче, чиито поглед изразява очакване, ви казва, че животното няма търпение да му обърнете внимание и ви моли: „Нека правим нещо заедно“! Ще познаете, че се касае за подобна ситуация по леко напрегнатото, но щастливо напрежение – домашният ви любимец сякаш е навита пружина, която само чака вашата реакция. А тя може да е еднакво силна и като посегнете към любимата му играчка, и към каишката. 

  • Комуникационен кучешки поглед

Това е още един добър поглед, с който домашният ви любимец се опитва да ви каже нещо. Може би има нужда да отиде до тоалетна? Или нещо го притеснява? Има известна неотложност в този тип взиране, а съчетан с леко възбуден език на тялото може да е индикация, че ситуацията, в която е изпаднало животното не търпи отлагане.

куче се взира в човекСнимка: iStock

Разликата тук е, че ако се опитате да накарате питомеца си да направи нещо друго, той ще ви отправи поглед тип: „Не, не е това, което исках“. За това – наблюдавайте и анализирайте езика на тялото, за да разберете какво ви казва животното.

  • Твърд кучешки поглед

Този поглед всъщност е страховит и е сред тези, които ви се иска по-скоро да не виждате. Бъдете изключително внимателни, ако видите кучето си да се взира във вас с напрегната поза на тялото. В допълнение може да забележите и някой от предупредителните сигнали като: твърда опашка, неподвижно тяло, затворена уста, разширени (широки) зеници, наведена глава, уши – наклонени силно напред или пристиснати плътно назад, изместена позиция на тялото (отново – напред или назад). 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Това е „агонистично предупреждение“, което означава, че вашето куче ви казва недвусмислено да се отдръпнете. Едно е сигурно – всички тези поведенчески знаци показват, че питомецът ви не се чувства щастлив. За това – оставете му време да се съвземе. Когато се отпусне – бавно се отдалечете, не се приближавайте и не се изправяйте срещу животното. 

Когато кризата бъде предотвратена, разберете защо то се е почувствала застрашено от вас и приложете програма за промяна на поведението и управление, за да предотвратите бъдещи инциденти. Ако имате нужда от помощ за това, свържете се с квалифициран, опитен професионалист.

куче играСнимка: iStock

И помнете - какъвто и поглед да ви хвърли вашето куче, това означава нещо, така че обърнете му внимание!

Вижте още: 

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Защо кучетата ядат трева

Виж още